STA, 17. 3. 2022

Po prostorih mariborskega lutkovnega gledališča po sledeh zgodovine mesta

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) predstavljajo novo zvočno prostorsko postavitev Drava pa še kar teče ... Projekt je nastal v okviru magistrskega študija članice ansambla Barbare Jamšek, navdihnila pa ga je zgodovina objekta, v katerem domuje gledališče, in njegova povezava z mestom ter mestno zgodovino.
:
:

Foto: Arhiv LGM

Direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar je pred današnjo premiero zvočne prostorske postavitve pojasnila, da je oblika projekta povezana s časom covida-19, ko niso vedeli, kako dolgo bodo še omejeni z različnimi ukrepi. Obenem so želeli izkoristiti prostor, v katerem se nahaja gledališče. "Le redko so gledališča doma v tako izjemno historično bogatih in zanimivih stavbah kot mi," je dejala.

Nekdanji minoritski samostan, v katerem domuje LGM, se nahaja v najstarejšem predelu mesta in je skozi zgodovino služil različnim namenom, med drugim je bil tudi vojašnica, skladišče in stanovanjska stavba.

Postavitev je nastala kot magistrska produkcija Barbare Jamšek na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. "Navdih je ta zgodovinski dragulj, ki se je izkazal kot neka nema priča zgodovine na obrežju Drave," je povedala avtorica.

Poiskala je literarna dela, ki govorijo o tem delu mesta, in med drugim uporabila odlomke besedil iz romanov Severni sij Draga Jančarja in Marpurgi Zlate Vokač, pesem Maribor z mosta Janka Glazerja ter navedek iz intervjuja z Zorkom Simčičem.

Te so ob posebni zvočni in prostorski kulisi interpretirane na šestih postajah, ki poslušalca vodijo po gledališču in priključeni Minoritski cerkvi. Pot tako vodi gledalce oziroma poslušalce skozi stavbo v ritmu pripovedi, ki iz različnih naprav spregovori z zvočnimi in svetlobnimi podobami osebno in intimno.

Pripoved ne sledi faktografski in stvarni zgodovini, temveč gre za umetniško preoblikovano pripoved. "Zvočna postavitev ne temelji na biografskih veličinah velikih mariborskih osebnosti. Prav nasprotno, temelji na intimnih zgodbah literarnih junakov, skozi katere se potapljamo v močne atmosfere zgodovinskih dogodkov," je pojasnila Barbara Jamšek.

"Spoznanje, ki se je rodilo iz tega, je, da veličino mesta gradijo in predstavljajo sicer neopaženi, čisto običajni ljudje, ki s svojimi intimnimi doživljanji, razmišljanji in odzivanji na te zgodovinske dogodke postajajo nosilci velikih in spregledanih herojstev," je dodala.

Večina prostorov, skozi katera pelje pot, je sicer zaprta za javnost. "Ob tem je grozljivo spoznanje, da je ta postavitev na žalost zelo srhljivo komunicira z današnjim časom," je še povedala.

Njen mentor Tomaž Gubenšek je dodal, da je vedno izredno dragoceno, da lahko študent na akademiji pridobljena znanja takoj neposredno vključi v svojo osebno kariero. "Ta projekt je še posebej dragocen, ker seže izven Ljubljane," je povedal.

Skozi projekt je imel priložnost, da tudi sam podrobneje spozna Maribor. "Videl sem, da je bilo to mesto skozi zgodovino na prepihu kultur, narodov, ljudje so prihajali in odhajali, to mesto je vedno sprejemalo prišleke," je dejal.

Avtor glasbe in zvočne podobe je Marko Jakopanec, avtorja likovne podobe pa Darka Erdelji in Lucijan Jošt. Oblikovalec svetlobe je Miljenko Knezoci, medtem ko je video, ki so ga uporabili na eni od postaj, posnel v Dravi Boris Kolar.

LGM, Barbara Jamšek