STA, 13. 11. 2012

V LGL premiera magične predstave o Obutem mačkonu v Jovanovićevi režiji

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo v četrtek premierno uprizorili predstavo Obuti mačkon, ki je ena od različic obutega mačka, ki jo spisal srbski dramatik Igor Bojović. Besedilo za igro v režiji Dušana Jovanovića je v slovenščino prepesnil Milan Jesih, v njej pa igra celotna dramska zasedba LGL z gostujočimi igralci.
:
:

foto Urška Boljkovac

Predstavo so po besedah umetniške vodje LGL Ajde Ross oblikovali "prekaljeni mački". Besedilo je iz srbskega izvirnika prevedel Jesih, za katerega je bil največji izziv, kot je povedal na novinarski konferenci, prevesti rimane verze ter obenem poskrbeti, da je delo primerno za uprizoritev na odru.

Po mnenju režiserja prav rime, songi in koreografski vložki poskrbijo, da predstava deluje zelo spektakularno. Jovanović prvič režira v Lutkovnem gledališču Ljubljana ter ob tem spomnil, da je zlasti v mlajših letih režiral več otroških predstav. Tokrat se je soočil z eno izmed predelav znamenite pravljice z "izrazito mitološko snovjo", ki je doživela številne filmske in druge priredbe.

Igra je po Jovanovićevih besedah pisana duhovito in dinamično ter ima jasno zgodbo. Ta opisuje potovanje mladega skromnega fanta "od mlina do prestola, od moke do krone". Pri tem mu pomaga mačkon, ki je neke vrste očetov duh.

Dramaturginja Klavdija Zupan je povedala, da je bil prvi znani in najbolj priljubljen zapisovalec pravljice o obutem mačku francoski avtor Charles Perrault, ki je pravljico objavil leta 1697. Pravljica se je prej širila prek ustnega izročila, prvi zapis o mačku, ki pomaga obubožani družini, sega že v 15. stoletje, je pojasnila Zupanova.

Obuti maček v Sloveniji nastopa pod avtorstvom bratov Grimm, ki pa sta pravljico objavila le v prvi knjigi pravljic, pozneje pa sta jo izpustila. Temu je po besedah Zupanove botrovalo več razlogov, med katerimi je tudi vzgojni vidik, ki ni bil v skladu s takratnimi nemškimi družbenimi normami.

Mačkona v predstavi igra Rok Kunaver k.g., ki je povedal, da se je moral sprijazniti, da ima vsak svojo predstavo o obutem mačkonu oziroma obutemu mačku. Ne boji se kritike odraslih, zanima ga le "130 parov oči otrok", ki upa, da bodo začutili čarobnost predstave.

Fant Todor, ki ga igra Jan Bučar, je edini lik, ki se psihološko razvije. Lik doživi preobrazbo iz marljivega, delavnega fanta do kralja, je pojasnil Bučar.

V predstavi poleg Bučarja in Kunaverja igrajo še Iztok Valič, Ana Hribar, Nina Ivanič, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič, Iztok Jereb, Gašper Jarni k. g., Jure Lajovic, Andrej Nahtigal k. g. in Jernej Čampelj k. g..

Scenografinja predstave je Meta Hočevar, kostumografinja pa Jelena Proković. Za glasbo je poskrbel Drago Ivanuša, za gib pa Tanja Zgonc.