STA, 10. 10. 2019

Znana bo letošnja dobitnica Borštnikovega prstana

Organizatorji 54. Festivala Borštnikovo srečanje bodo danes razkrili ime letošnjega dobitnika Borštnikovega prstana. To najuglednejšo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo. Potem ko si ga je lani nadel igralec Janez Škof, je zdaj na vrsti igralka.

Dobitnika Borštnikovega prstana izbere posebna žirija. To letos sestavljajo teatrologinji Tea Rogelj in Barbara Orel, režiser Tomi Janežič, lanski dobitnik prstana Janez Škof in umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Prstan slovesno izročijo dobitniku na zaključni slovesnosti Festivala Borštnikovo srečanje, ki ga bo Maribor gostil od 14. do 27. oktobra. Takrat podelijo tudi ostale festivalske nagrade, za katere se letos potegujejo ustvarjalci 12 uprizoritev pretekle gledališke sezone po izboru Matjaža Zupančiča.

Skupno bo v 14 festivalskih dneh na ogled 40 gledaliških uprizoritev, kar predstavlja enega največjih festivalskih obsegov doslej. "Mednarodno zasnovano in vključujoče Borštnikovo srečanje po desetletjih, v katerih je doživljalo tudi nemirna obdobja, ostaja osrednji slovenski gledališki festival tekmovalnega značaja ter platforma, ki se vse bolj razvija v smeri mednarodnega uveljavljanja slovenskega gledališča, usposabljanja, razvoja občinstev in povezovanja," je na junijski predstavitvi programa letošnjega festivala povedal Novak.

Festival je bil vpeljan leta 1966 na pobudo takratnega ravnatelja mariborske Drame Frana Žižka kot Teden slovenskih gledališč v Mariboru. Naziv Borštnikovo srečanje je dobil leta 1970, po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku.

Borštnikov prstan si je kot prva leta 1970 nadela Elvira Kralj, leto kasneje pa Vladimir Skrbinšek. Od leta 2010 so bili prejemniki Janez Hočevar, Milada Kalezić, Igor Samobor, Olga Kacjan, Vlado Novak, Ljerka Belak, Dare Valič, Saša Pavček in Janez Škof.

Borštnikov prstan, FBS