STA, 8. 4. 2010

Tri Janše na Dunaju

Dokumentarna predstava Več nas bo, prej bomo na cilju, je multimedijsko delo treh umetnikov, imenovanih Janez Janša.
:
:

Dva od treh soimenjakov sta avtorski projekt predstavila na današnji novinarski konferenci in razkrila, da bo premiera 13. aprila ob 20. uri v Brut Künstlerhaus na Dunaju, ponovitev pa dan za tem prav tako na Dunaju.

Janez Janša je njihov aktualni projekt najprej označil kot predstavo, ki na dokumentarističen način, s filmskim kolažem iz prispevkov, intervjujev in arhivskih podatkov, obravnava spremembo osebnega imena. Ime kot referenca, njegov pomen in posledice preimenovanja je osrednja tema filmskega dela predstave, ki jo celostno zaključi odrski akter, v vlogi Dražena Dragojevića.

Svoj lik je Dragojević opisal kot lik dokumentarista in izpraševalca, ki s spraševanjem sledi različnim vidikom preimenovanja ter beleži reakcije in interpretacije tistih, ki jim vprašanja zastavlja. Igralec je poudaril, da so pomembne predvsem interpretacije intervjuvancev, kako si sami predstavljajo te stvari. Sprememba lastnega imena spada v sfero posameznikove zasebnosti, zato so izjave, ki jih dobi dokumentarist, večinoma le domneve. Predstava združuje različna mnenja in poglede, povezane z vprašanji o identifikaciji, množenju in sprejemanju osebnega imena kot blagovne znamke. Janša je parafraziral Shakespearejevo Julijo in se vprašal, ali bi vrtnica dišala drugače, če bi se imenovala Janez Janša.

Več nas bo, prej bomo na cilju izhaja iz temeljne raziskave, kako pojem osebnega imena sovpada ali pa se razhaja z vprašanjem osebne identitete v zahodni kulturi.

Janša je še dodal, da so scenarij uporabili kot osnovno vizualno gradivo za živ dogodek, ki ga ponuja film v kombinaciji z gledališčem. Preplet filma in gledališča omogoči napetost dvoumnega razmerja med dejanskim gledališčem in posnetim, fiktivnim, filmskim. V filmu napovedujejo dokumentarne akterje, kot so Zmago Jelinčič Plemeniti, Mladen Dolar, Miro Cerar, Janez Janša in druge.