STA, 29. 5. 2024

Znan bo letošnji dobitnik Borštnikovega prstana

V Mariboru bodo danes razglasili letošnjega dobitnika Borštnikovega prstana, ki velja za osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost. Obenem bodo organizatorji predstavili celoten program 59. festivala Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 3. do 16. junija.
:
:

Foto: Andreja Seršen Dobaj / STA

Dobitnika Borštnikovega prstana izbere strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo dramaturga Blaž Lukan in Ana Perne, režiser Alen Jelen, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in lanska prejemnica Borštnikovega prstana Nataša Matjašec Rošker.

Ker se ta nagrada po pravilu izmenoma podeljuje igralkam in igralcem, si ga bo letos nadel moški. Prstan mu bodo izročili na zaključni slovesnosti festivala.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival.

Predstave tekmovalnega programa je tokrat izbral Blaž Lukan. Odločil se je za največje možno število, to je 12 uprizoritev preteklega leta.

Ob tekmovalnih predstavah so na festivalu še druge vsebine, od gostovanj tujih gledaliških skupin in slovenskih uprizoritev v spremljevalnem programu do študentskega in strokovnega programa.

Borštnikov prstan, FBS, Nagrade FBS