STA, 2. 3. 2011

Mariborske lutke po češko

Lutkovno gledališče Maribor okrepljeno sodeluje s praško gledališko akademijo DAMU. Rezultat tega sodelovanja je češki teden, v okviru katerega bodo v dneh od 7. do 12. marca v Minoritih gostovale predstave čeških študentov, že ta četrtek pa bo premiera otroške predstave ?Zakaj, ki jo je za mariborske lutke pripravil režiser Jakub Vašiček.
:
:

avtor: Tereza Venclová
Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila direktorica mariborskega lutkovnega gledališča Mojca Redjko, so se za sodelovanje s češkimi študenti odločili zaradi dolge tradicije lutkarstva na Češkem in odličnosti praške akademije DAMU, ki pri študentih vzpodbuja celovit odnos do gledališča in alternativen način razmišljanja.

Prva pokušina češke umetnosti v Mariboru je bilo gostovanje več čeških lutkovnih predstav v okviru prireditve Prešernovi drobižki ob slovenskem kulturnem prazniku.

Ta teden pa bodo premierno uprizorili predstavo ?Zakaj, ki so jo za Lutkovno gledališče Maribor pripravili absolventi na katedri za alternativno in lutkovno gledališče akademije DAMU v Pragi.

Režiser Jakub Vašiček se je tokrat prvič lotil predstave za majhne otroke, pri tem pa se je, kot je pojasnil, odločil, da predstava ne bo zabavala le otrok, ampak tudi ustvarjalce predstave. V tej luči so glavno vlogo na odru podelili hrčku, ki odgovarja na življenjsko pomembna vprašanja.

"Že od majhnih nog nas mučijo številna vprašanja, na katere smo želeli poiskati odgovore. Na mnoga izmed njih smo v predstavi našli odgovore, a še vedno jih je ostalo nekaj brez odgovora," je dejal Vašiček. To je tudi razlog za naslov ?Zakaj.

Besedilo je režiserju pomagal oblikovati dramaturg Tomaš Jarkovsky, avtorica likovne podobe je Tereza Venclova, za prevod pa je poskrbela članica igralske zasedbe mariborskega lutkovnega gledališča Elena Volpi.

Prihodnji teden bo v Lutkovnem gledališču Maribor češki teden. Začel se bo v ponedeljek s predstavo Sanje o bizonih, ki temelji na prastarih indijanskih legendah, v torek bo sledila predstava Vrnitev v Bullerbyn po literarni predlogi Astrid Lindgren. V sredo in četrtek je na sporedu predstava Pixy, narejena po motivih švedskega stripa, teden pa se bo zaključil v petek z nastopom vokalne skupine Jeleni loje.

V četrtek bo tudi okrogla miza o umeščenosti lutkovne umetnosti v Sloveniji in drugod. Na njej bodo poskušali iskati vzporednice med lutkarstvom na Slovenskem in drugih državah, tudi Češki.