STA, 6. 6. 2012

Brezplačen Junij v Ljubljani letos na Kongresnem trgu

Na prenovljenem Kongresnem trgu bo med 8. in 21. junijem potekal četrti festival Junij v Ljubljani. Letos bo največja kulturna prireditev v Ljubljani na prostem obiskovalcem iz Slovenije in tujine ponudila 36 brezplačnih plesnih, glasbenih in gledaliških dogodkov.
:
:

Program festivala je razdeljen na večerni program z vrhunskimi umetniškimi doživetji s pričetkom ob 21. uri, popoldnevi bodo med 17. in 19. uro namenjeni lahkotnejšim plesnim in glasbenim dogodkom, dopoldnevi pa bodo med 10. in 12. uro rezervirani za najmlajše obiskovalce.

Festival se bo odprl 8. junija z baletnim večerom koreografij Juanja Arquesa, Mihaila Fokina, Mariusa Petipa in Georga Balanchina z naslovom Divertissement, Miniature, Serenada v izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil ravnatelj ljubljanske opernobaletne hiše Mitja Brvar, je otvoritvena predstava zaradi poškodbe v plesnem ansamblu predelana in zato ne nosi več napovedanega naslova Vidnonevidno.

SNG Opera in balet Ljubljana bo skupaj z Glasbeno Matico Ljubljana izvedla koncert Povodni mož v Stari Ljubljani. Kantata Podvodni mož Viktorja Parme bo na koncertu izvedena prvič po 100 letih, ob bok pesnitvi Franceta Prešerna pa bo postavljena še uglasbena poezija Nika Grafenauerja Stara Ljubljana v sodobnem glasbenem izrazu skladateljice Tadeje Vulc.

Opera in balet SNG Maribor bo nastopila s predstavo Radio in Juliet, ki se je nedavno vrnila z velike turneje po ZDA, Mestno gledališče Ljubljansko pa bo uprizorilo muzikal Sugar, ki ga je navdihnil film Billyja Wilderja Nekateri so za vroče.

Med 20 sodelujočimi institucijami bosta izbrana dela iz svojega programa predstavila tudi SNG Drama Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče. Slednje se bo po 15 letih s 300. ponovitvijo poslovilo od predstave Pika Andreja Rozmana - Roze v režiji Vita Tauferja.

Za vse ljubitelje sodobne umetnosti bosta poskrbela intermedijski umetnik Vuk Ćosić in Igor Štromajer s skupnim telekomunikacijskim dogodkom, ki bo potekal v živo na relaciji Ljubljana - Hamburg.

Lanskoletna Župančičeva nagrajenca, Rosana Hribar in Gregor Luštek, bosta nastopila s predstavo Duet012, v zadnjem obdobju največkrat nagrajeno predstavo s področja sodobnega plesa.

Festival se bo zaključil na dan poletnega solsticija, ko se bo Ljubljana zopet pridružila več kot 340 mestom po svetu, ki bodo praznovala mednarodni dan glasbe. Ta dan bo zaznamoval gala koncert Poletna noč - 50 let slovenske popevke, ki bo tudi edini plačljivi dogodek Junija v Ljubljani.

Junij v Ljubljani pripravljajo MOL, zavod Turizem Ljubljana in Festival Ljubljana. Po oceni načelnika za kulturo na MOL Uroša Grilca je lani festival pritegnil približno 100.000 obiskovalcev. Letošnji proračun znaša 100.000 evrov in je skoraj za polovico nižji kot lani.