Tamara Matevc, Sigledal, 25. 4. 2010

Zmagovalna Šuma blista

Šuma blista v režiji Tomija Janežiča zmagovalka 14. Jugoslovanskega gledališkega festivala v Užicah.
:
:

Predstava gledališča Atelje 212 iz Beograda M. Marković: Šuma blista v režiji Tomija Janežiča je zmagovalka 14. mednarodnega Jugoslovanskega gledališkega festivala, ki je pod geslom "Brez prevoda" potekal od 13. do 20. aprila v Užicah. Na festivalu je gostovalo sedem najboljših predstav sezone 2008/ 2009 iz Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Črne gore. Šuma blista je prejela štiri od skupaj devetih nagrad.

Šuma blista je poleg nagrade za najboljšo predstavo v celoti in najboljšo režijo dobila tudi dve igralski nagradi: Jasna Đuričić za najboljšo žensko vlogo, Vlastimir Đuza Stojiljković za najboljšo stransko vlogo.

Po mnenju žirije je režija Tomija Janežiča na izjemno inovativen in mojstrski način prehajala od naturalističnih k poetskim postopkom in nazaj ter tako ustvarjala svežo in nenavadno izpoved, kot je na odrih še nismo videli.

Žirijo festivala so sestavljali: igralka Đurđija Cvetić, teatrologa Ivan Medenica in Darko Gašparović, režiser Martin Kočovski in kostumografka Snežana Kovačević

Šuma blista bo gostovala tudi na najprestižnejšem evropskem gledališkem festivalu na Dunaju, na Dunajskih dnevih.

Povezave: 

 

Tomi Janežič, Užice, Srbija

Iztočnice Tamara Matevc, Sigledal, 15. 4. 2010
Spletni gledališki letopis