STA, 13. 4. 2010

Gledališki festival Brez prevoda

Na 14. gledališkem festivalu, ki bo pod geslom Brez prevoda od 13. do 20. aprila potekal v Užicah, bo tekmovalo sedem teatrov iz Srbije, s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine ter Črne gore.
:
:

Gostitelj je užiško Narodno gledališče. Beograjski Atelje 212 bo gostoval s predstavo Bleščeči gozd Milene Marković v režiji Tomija Janežiča.

Selektor festivala je Bojan Munjin, gledališki kritik iz Zagreba. Na predstavitvi festivala je minuli teden v Užicah izjavil, da je bila gledališka sezona 2008/09 tako po kvantiteti kot tudi po kvaliteti premier bogata, kar mu je otežilo izbor sedmih najboljših.

Festival bi moral biti novembra lani, a so ga zaradi nove gripe prestavili, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Festival bo drevi odprl srbski minister za kulturo Nebojša Bradić. Uvodna predstava bo Derviš in smrt Meše Selimovića v režiji Egona Savina in izvedbi Narodnega gledališča iz Beograda.

Črnogorsko narodno gledališče (CNP) iz Podgorice bo odigralo dramo Kdo se boji Virginie Woolf? Edvarda Albeeja v režiji Dine Mustafića. Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke bo prišlo z delom Turbo folk Olivera Frljića, ki je igro tudi zrežiral.

Barčico za punčke, prav tako delo dramatičarke Milene Marković, je zrežirala Ana Tomović, izvedlo jo bo Srbsko narodno gledališče iz Novega Sada.

Sarajevsko Narodno gledališče se bo predstavilo z delom Mortal Combine, po dramskem tekstu Pavela Sale je bila režija spet v rokah Mustafića. Jugoslovansko dramsko gledališče (JDP) iz Beograda bo ponudilo Kandida ali optimizem, po Voltairu ga je zrežiral Aleksandar Popovski.

Brez prevoda, Užice