STA, 16. 2. 2021

Zlati lev za življenjsko delo na področju plesa za Germaine Acogny

Zlatega leva za življenjsko delo na področju plesa, ki jo podeljuje institucija Beneški bienale, letos prejme francosko-senegalska plesalka in koreografinja Germaine Acogny, znana tudi kot "mati afriškega sodobnega plesa". Srebrnega leva pa prejme severnoirska ustvarjalka Oona Doherty, piše na spletni strani bienala.

Foto: Pixabay

Nagrade je vodilna beneška kulturna institucija podelila po predlogih direktorja za plesni sektor pod okriljem bienala Wayna McGregorja.

V obrazložitvi nagrade za Germaine Acogny piše, da gre za izjemno kakovostno ustvarjalko z neizmerno integriteto: "Njen doprinos za formiranje preko plesa in koreografije pri mladih iz zahodne Afrike in razširjenost njenega dela, tako v domači deželi kot po svetu, jo postavljajo med avtonomne glasove, ki so najbolj vplivali na razvoj plesne umetnosti."

Germaine Acogny verjame, da ima ples moč za spreminjanje življenj posameznikov in se je "vselej zavzemala za to, da je svojo strast delila kot akt transformacije in regeneracije", še piše v utemeljitvi.

Srebrnega leva pa je prejela severnoirska plesalka in koreografinja Ooni Doherty, ki po utemeljitvi na evropski plesni sceni predstavlja udaren in močen glas. McGregor je zapisal, da Ooni Doherty navdihujeta klubska kultura in ples zunaj okvirjev, njen kreativni pristop pa je pogumen in brez filtrov.

Letošnja 15. izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa pod okriljem Beneškega bienala bo potekala od 23. julija do 1. avgusta. V sklopu festivala bo dobitnica zlatega leva Germaine Acogny izvedla italijansko premiero svojega sola Somewhere at the Beginning, še piše na strani bienala.