STA, 17. 9. 2015

Na Reki Hrvaška rapsodija v režiji Sebastijana Horvata

V Hrvaškem narodnem gledališču Ivana pl. Zajca bodo v petek premierno uprizorili predstavo Hrvatska rapsodija (Hrvaška rapsodija). Režijo igre po motivih istoimenskega proznega dela Miroslava Krleže je prevzel slovenski režiser Sebastijan Horvat, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sebastijan Horvat / Foto: Andreja Seršen Dobaj, STA

Krležev tekst je, kot je na novinarski konferenci dejal dramaturg predstave Milan Marković Matthis, ki živi v švedskem Malmöju, izjemno navdihujoč in vzbuja potrebo po dialogu tako s širšo družbo kot s samim Krležo.

Kreleževo delo govori o potnikih v vagonu tretjega razreda Madžarske državne železnice v času prve svetovne vojne. V predstavi pa poskušajo odgovoriti na vprašanje, kdo je danes tretji razred. To so danes begunci, ki prihajajo v Evropo, ki pa so še v slabši situaciji, saj izpadejo iz razrednega sistema, je dodal Marković Matthis.

Po Horvatovih besedah predstava poskuša pokazati, kaj bi se lahko zgodilo, če bi današnja trdnjava Evropa, ki je zaprta za "tiste od zunaj", postala svojevrsten zapor za tiste, ki so v njej.

Predstava po njegovih besedah tudi raziskuje možnost, ali begunci v resnici ne rešujejo Evrope, kot so jo v času Rimskega cesarstva barbari, za katere se je verjelo, da bodo uničili civilizacijo, a so v resnici prinesli razcvet Evrope.

V predstavi med drugim igrajo Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić in drugi. Kostumografinja je Belinda Radulović, scenograf Jürgen Kirner, avtor glasbe Drago Ivanuša.

Povezava: Domača stran uprizoritve