STA, 16. 3. 2024

Bobri tudi letos vabijo otroke in mlade na kulturne prireditve

V prestolnici se danes začenja 16. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Otroke in mlade bo do 6. aprila razveseljeval s kulturnimi prireditvami, in sicer na 58 prizoriščih v Ljubljani, petih v Domžalah ter enem v Sežani. V Ljubljani bo 62 producentov pripravilo 140 dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev.
:
:

Foto: Arhiv Bobri

Kot so sporočili organizatorji, so brezplačne vstopnice sicer pošle, a je omogočena odpoved prevzema vstopnic in s tem razpoložljivost dodatnih vstopnic.

Festival se bo začel ob 10. uri v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) s senčno predstavo režiserja Fabrizia Montecchija Moj dedek je bil češnjevo drevo v produkciji LGL.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala programska vodja in koordinatorica festivala Tadeje Pungerčar, je tema letošnjega festivala Prepletanja. Program - gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene predstave, delavnice in vodstva ter druge prireditve - bo na različne načine spregovoril o grajenju vzajemnih odnosov.

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč, kinodvoran oziroma ostalih zavodov, ki pripravljajo program za otroke in mlade, kakor tudi iz novosti. Z mislijo na festival in njegovo temo so zasnovani tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti.

Tudi tokrat bodo program obogatile predstave iz drugih držav - Slovaške, Francije in Češke. V Centru kulture Španski borci bo mogoče videti plesno predstavo Mikrosvetovi iz Slovaške, v Plesnem Teatru Ljubljana pa predstavo Tok tok tok iz Francije v režiji slovenske ustvarjalke Mateje Bizjak Petit.

Programsko Bobri sodelujejo s festivali, ki potekajo v istem obdobju. Letos sta to Pripovedovalski festival in Kavč festival. V Cankarjevem domu si bo mogoče ogledati pripovedovalski dogodek Dekle, obljubljeno soncu, na igrišču Športnega društva Tabor bo zaigrala mednarodna zasedba Fekete Seretlek, na odru Centra urbane kulture Kino Šiška bo občinstvo lahko zarajalo s hip-hop rock-funk skupino Noflipe iz Francije.

V goste iz Maribora so povabili nagrajeno gledališko predstavo Alma: Popotne skice gospodične A. in lutkovni kabaret Čuk na palici.

Nova prizorišča festivala so že omenjeno igrišče športnega društva Tabor in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ter kavarna v Cukrarni, kjer bosta koncerta kantavtorice Kiki in glasbenega dua Zajtrk.

Novost festivala je Bobrova izmenjevalnica misli. Na 15 prizoriščih festivala bodo postavljeni nabiralniki s praznimi karticami, na katere bodo lahko obiskovalci zapisali poljubno misel in jo poslali neznanemu naslovniku. Na koncu projekta bodo najboljše misli zbrali v e-knjižici in jih delili na družbenih omrežjih.

Festival bo znova spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pa so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig na temo letošnjega festivala.

Zaključek festivala bo že tradicionalno v Centru urbane kulture Kino Šiška s premiero koncerta Drobtine iz mišje doline v produkciji Laure Zafred, v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Mladinsko knjigo. Na odru bo 13 glasbenikov in pripovedovalka Anja Štefan.

Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent Slovensko mladinsko gledališče, koproducent Javni zavod Kinodvor.

Bobri

Povezani dogodki