STA, 28. 1. 2013

Zlata plaketa JSKD za življenjsko delo Editi Frančeškin

Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za življenjsko delo letos prejme Edita Frančeškin, zlati znak JSKD za izjemne dosežke pa Teater Šentjanž. Priznanja za življenjsko delo in za izjemne dosežke na področju kulturnih dejavnosti bodo podelili drevi ob 18. uri v Festivalni dvorani.

Edita Frančeškin bo zlato plaketo JSKD prejela za življenjsko delo na področju razvijanja ljubiteljskega gledališča na Primorskem. Frančeškinova je, kot piše v utemeljitvi nagrade, "ena tistih ustvarjalk, pri katerih beseda ljubitelj zažari v polnem pomenu besede, saj lahko tako vztrajno, predano in uspešno gledališče ustvarja le tisti, ki ga preprosto ljubi". Gledališko ustvarjanje in pedagoško delo Frančeškinove je v več kot 40 letih delovanja "pozitivno vplivalo na mnoge generacije ljubiteljskih igralcev in na kakovost ljubiteljskega gledališča pri nas in še danes navdihuje ljubiteljsko kulturo na Primorskem in v zamejstvu", še piše v utemeljitvi nagrade.

Drevi bodo podelili tudi zlati znak sklada. Prejme ga Teater Šentjanž za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti. Mlada slovenska gledališka skupina iz Šentjanža v Rožu na avstrijskem Koroškem je v zadnjih letih za svoje gledališke produkcije prejela številna priznanja in nagrade. "Teater Šentjanž postaja sinonim za pozitiven naboj vsakdanjega in kulturnega življenja v zamejstvu, utemeljen na vrednotah, ki jih ustvarja gledališka kultura. Mladi Šentjanžčani si želijo uspeha in skušajo iz ljubiteljstva izluščiti vse, kar se izluščiti da. Pri tem so jim v veliko pomoč ustvarjalna domišljija, gledališko znanje, splošna kultura, jezikovna šola in dobra psihofizična kondicija," so zapisali pri JSKD.

Priznanja JSKD, Edita Frančeškin