STA, 14. 12. 2016

Na novogoriškem odru glasbeno-gledališki dogodek Koncertna mora

Nova premiera v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica ni gledališka predstava, pač pa koncert s komičnimi gledališkimi vložki, naslovljen Koncertna mora. V sodelovanju z orkestrom NOVA filharmonija iz Nove Gorice so poustvarili resno glasbo na zabaven način in skupaj z gledališkim igralcem Petrom Harlom ustvarili duhovit glasbeni dogodek.

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Koncertna mora bo na velikem odru SNG Nova Gorica zaživela v soboto ob 20. uri, poleg nedeljske novogoriške pa bodo ponovitve pripravili tudi po drugih slovenskih krajih, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Orkester NOVA filharmonija sestavljajo učenci in študentje glasbenih šol in akademij, v 70 do 80 članskem kolektivu je tudi nekaj profesionalnih glasbenikov iz Goriške in Furlanije-Julijske krajine. Leta 2012 je orkester ustanovil njegov umetniški vodja in dirigent Simon Perčič, ki je mlade glasbenike združil v želji po drugačnem pogledu v prihodnost glasbenega poslanstva in popularizaciji klasične glasbe.

Pred vsakimi božično-novoletnimi prazniki zato predstavijo nov glasbeni dogodek, tokrat so moči združili z igralcem Petrom Harlom in režiserjem Jašo Jamnikom.

Perčič je na današnji predstavitvi povedal, da so letos izbrali velike skladatelje, za katere pa ni znano, da so bili tudi veliki šaljivci ter so se znali dobro zabavati. Perčič je izbral zabavna dela Liszta, Haydna, Dvoržaka, Cagea, Bornea, Griega, Kelerja in Elfmanna ter jih združil v komični koncert.

"V vsakem primeru bodo poslušalci verjetno presenečeni. Mogoče veste, da ima največja uspešnica skladatelja Johna Caga naslov (in trajanje) 4:33, ker to pomeni štiri minute in triintrideset sekund tišine? Da utemeljitelj simfonične glasbe Joseph Haydn violine uglašuje kar med skladbo? Ali da je naš dirigent Edvarda Griega oplemenitil s solisti na kašlju," je nekaj "dodatkov" koncerta razkril Perčič.

Harl v predstavi nima le gledaliških vložkov, pač pa bo na koncu presenetil tudi s pevskim nastopom. "Nikoli si nisem predstavljal, da bom imel to možnost in čast, da bom lahko zapel skladbo iz muzikala Božična mora," je povedal Harl in ob tem še pohvalil sodelovanje z mladimi glasbeniki.