STA, 24. 1. 2023

Žigan Krajnčan s projektom Fusion Reactor v Klubu CD

Plesalec, koreograf in pevec Žigan Krajnčan bo v okviru cikla Cankarjevi torki v Klubu Cankarjevega doma (CD) ob 20. uri predstavil glasbeni del projekta Fusion Reactor, ki ga je skupaj s plesalci premierno izvedel lani v Kinu Šiška. Projekt je zastavil kot svojo vizijo celostne umetnine.
:
:
Foto: Jan Pirnat
Foto: Jan Pirnat
Foto: Jan Pirnat
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone
Foto: Urška Boljkovac
foto: Urška Boljkovac
Foto: Borut Bučinel
Foto: Maja Halas
Foto: Maja Halas

Delo je nastalo iz avtorjevega razmišljanja o celostni umetnini, ki jo je Kranjčan s sodelavci ustvaril v ravnovesju med spektaklom in improvizacijo, med jazzom in klasično glasbo, med reggaejem in hip hopom, med sodobnim plesom in freestylom, med petjem in plesom, med posameznikom in ekipo. Nastal je plesni koncert, v katerem je združil različne načine predstavljanja, od koncerta do performansa in plesne predstave.

Glasbeni del projekta bo Kranjčan izvedel v okviru Cankarjevih torkov. Na odru se mu bodo pridružili Marko Črnčec na klaviaturah, bobnih in tolkalih, Miha Koren na basu, Kristijan Krajnčan na bobnih in violončelu ter spremljevalni vokalistki Nina Virant in Klara Klasinc.

Kot so zapisali v CD, je Krajnčan velika osvežitev na slovenski umetniški sceni zadnjih let. Glasbenik, plesalec, koreograf, igralec in performer je ustvarjalno razpet po različnih koncih sveta in razvija idejo integralnega ustvarjanja, pri čemer vselej stremi k širjenju, zlitju in potiskanju žanrskih ter stilnih meja.

Umetniška pot ga je vodila v ZDA, na Kitajsko, po Evropi in Afriki, kjer je spoznaval različne kulturne vzorce ter jih vnašal v lastne umetniške projekte. Fusion Reactor, v katerem z avtorsko glasbo in plesom potuje med številnimi žanri, kot so funk, hip-hop, raggae, jazz in klasika, bo kot glasbeni album izšel marca.

Fusion Reactor, Žigan Krajnčan, CD

Povezani dogodki