ZDUS, STA, 19. 12. 2016

Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo vodil Gašper Tič

Na sobotnem rednem volilnem občnem zboru Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) so člani delegati - predstavniki ansamblov slovenskih poklicnih gledališč, upokojenih dramskih umetnikov in samostojnih ustvarjalcev - soglasno za predsednika ZDUS-a izvolili dramskega igralca Gašperja Tiča.
:
:

Gašper Tič / Foto: Mimi Antolović, arhiv MGL/ZDUS

Gašper Tič je po štirih letih vodenja nasledil Branka Šturbeja. Izvoljeni člani predsedstva ZDUS pa so Alen Jelen, Alenka Pirjevec, Lara Janković, Neda Rusjan Bric, Staša Mihelčič in Tatjana Ažman. Mandat vseh organov društva traja štiri leta, piše na spletni strani ZDUS.

Nov predsednik ZDUS-a, Gašper Tič, se je rodil leta 1973 v Kopru. Na AGRFT se je vpisal leta 1991 ter dramsko igro in umetniško besedo študiral v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. Že v času študija je veliko igral. Od leta 1997 je član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega.

V MGL je ustvaril vrsto izstopajočih vlog. Veliko je nastopal tudi v drugih gledališčih: v SNG Drama Ljubljana, Koreodrami Ljubljana, Gledališču Koper in SSG Trst, pa tudi izven institucij. Ukvarja se s pisanjem dramskih besedil, odrskih priredb in gledališko režijo. Nastopil je v celovečernih filmih in posnel veliko kratkih filmov ter literarnih oddaj in radijskih iger. Za seboj pa ima tudi bogato televizijsko kariero. Gašper Tič je za svoje umetniško delo prejel več domačih in tujih priznanj in nagrad.