Ana Krauthaker, 23. 12. 2020

Zapisi iz brloga: Ana Krauthaker

V času popolnega zaprtja gledališč zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Ana Krauthaker: "Jaz pa mirujem. Zame se dogaja nekaj povsem drugega. Gledališče je preplavilo vsakdanjost. Ne vemo, kdo nosi masko, ne vemo, kaj so sence, ki se pojavljajo na sceneriji …"

Ana Krauthaker / Foto: Aida Alič

Nekdo me sprašuje, ali sem preverila pljuča, ker jih virus napade in sproži težave veliko kasneje. Od drugod prihajajo informacije, da respirator lahko pljuča uniči, če ti ga dodelijo prezgodaj zaradi nizke vsebnosti kisika v krvi.

Jaz pa ležim s kovidom v postelji, počutim se v redu, in dokler je tako, nimam nobenega namena kakorkoli raziskovati svojih pljuč. Enostavno: to je moja resnica.

Milijon informacij. Milijon poti. Milijon mask. Dvomi. Frustracije. Strahovi.
Jaz pa mirujem. Zame se dogaja nekaj povsem drugega. Gledališče je preplavilo vsakdanjost. Ne vemo, kdo nosi masko, ne vemo, kaj so sence, ki se pojavljajo na sceneriji …
Preplavlja nas … kaos, strah, zmedenost, prenasičenost, apatija, jeza, nemoč …

Kaj išče gledalec v gledališču, ko se prepušča, da ga tok teh občutij buta ob čeri lastne "rampe"?
Kam potuje lik-igralec z vso to dramaturgijo odtenkov na odru?
Rečem si, k resničnosti. Preskakuje, preverja, natika, snema – maske.
Če bomo še kdaj želeli zaupati, bomo morali postati resnični.

Zame je gledališče učenje prehajanja od življenja k smrti in od smrti k življenju. Uči nas kontinuitete – prehajanja. Je učenje zaupanja, kljub nevarnostim.
In če pogledamo predstavo – kaj ostane od nje, ko ne živi več? Vse, kar ostane od nje – letaki, zapisi, posnetki – so samo posmrtni ostanki. Žara. Toda če gledaš ta živi organizem, ta sev, ki ga igralci gojijo in prenašajo med sabo, med gledalci, skozi zgodovino predstav, veš, da vse še vedno diha, s polnimi pljuči. Kljub neštetim smrtim, ki smo jih doživeli v gledališčih.

V paniki smo pozabili neko povsem preprosto resnico. Tudi pred kovidom 19 nismo bili nesmrtni. Sence in maske niso bile prej nič jasnejše. Morda so se zdele le bolj urejene, obešene v ličnem zaporedju v nam poznani garderobi …

Ne hrepenim po smrti. Hrepenim po ljubezni. Smrt pride vmes, mimogrede.

Morda bi znova potrebovali gledališče, da nas spomni na to?
Prehajanje z … = s-prehanje.

Koronavirus, Ana Krauthaker

V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v rubriki »Zapisi iz brloga« sprašujemo igralce in druge gledališke ustvarjalce, kakšen je to čas, v katerem živimo in kako doživljajo prekinitev stika z gledalci. Navdih za ime rubrike, v kateri objavljamo replike gledališčnikov, smo na portalu SiGledal dobili pri igralki Janji Majzelj, ki se je prva odzvala na naše vabilo in nam poslala svoj zapis.

Ana Krauthaker, 1. 1. 2022
Ljubim jutra