PGK, 30. 4. 2018

Žalujoča družina nagrajena na Nušićevih dnevih

Na 35. Nušićevih dnevih v srbskem Smederevu, rojstnem mestu mojstra karakterne komedije Branislava Nušića, so igralci Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega ljudskega gledališča Celje zelo uspešno nastopili s koprodukcijsko predstavo Žalujoča družina.
:
:
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Slovenska uprizoritev komedije, v režiji enega najbolj prodornih režiserjev mlade generacije Igorja Vuka Torbice, je v zaključnem dnevu festivala očarala občinstvo v dvorani tamkajšnjega Centru za kulturo, saj so predstavo ocenili s 4,15, žirija pa je ansamblu podelila posebno nagrado za kolektivno igro in sodobno tolmačenje Nušića ter v obrazložitvi zapisala: "Z izjemno disciplinirano, zavzeto in navdihnjeno kolektivno igro ter režijskim konceptom in izjemno scenografsko rešitvijo se v predstavi raziskuje in potrjuje potencial sodobnosti Nušićevega dela tudi zunaj njegovega matičnega govornega področja."

Uspeh je še povečalo dejstvo, da je publika Darjo Reichman iz Prešernovega gledališča Kranj razglasila za najboljšo igralko zaključnega večera festivala, saj jo je v vlogi Simke najbolj prepričala.

V predstavi so poleg že omenjene, nagrajene Darje Reichman nastopili še Peter Musevski, Aljoša Kolatak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Lučka Počkaj, Pia Zemljič, Barbara Medvešček in Liza Marija Grašič.

Ekipo je na 35. Nušićevih dnevih v Smederevu spremljala tudi direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, ki je po vrnitvi s festivala med drugim povedala: »Zelo smo veseli in ponosni, saj na festivalu v Nušićevem rojstnem mestu tujci bolj težko zablestetimo. A nas so organizatorji prireditve, predvsem pa publika, zelo lepo sprejeli. Po predstavi so nam organizirali pogovor z občinstvom, za tem pa pripravili še značilno srbsko fešto, ki se je zavlekla dolgo v noč. Pot domov je bila za nas kar dolga in naporna, ampak z nagrado, ki smo jo prejeli, smo jo lažje premagali.«

PGK, Gledališče Celje, Nušićevi dnevi