STA, 14. 9. 2016

Kranjsko gledališče v novo sezono z Nušićevo komedijo Žalujoča družina

Prešernovo gledališče Kranj novo sezono začenja s komedijo Branislava Nušića Žalujoča družina, ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje in režiji Igorja Vuka Torbice. Premiera komedije o sprevrženih družbenih odnosih, ki bo v Kranju 24. septembra, nakazuje rdečo nit letošnjega repertoarja Prešernovega gledališča.
:
:
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Nušićeve komedije so bile pred leti stalnica na slovenskih odrih. Njegove politične komedije so danes prav tako aktualne kot pred več kot sto leti, ko so nastale, so ob včerajšnji novinarski konferenci pred premiero poudarili v kranjskem gledališču.

"Gre za enega najboljših srbskih komediografov in v kombinaciji z enim najbolj prodornih, zanimivih režiserjev mlade generacije Igorjem Vukom Torbico, ki je v zadnjih letih dobil že kar nekaj nagrad za svoje uprizoritve, smo želeli dati sodoben pogled na tekst," je pojasnila umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak.

Prepričana je, da imajo ljudje komedijo Žalujoča družina, ki se je včasih imenovala Žalujoči ostali, še v spominu. Z novim prevodom Aleksandre Rekar pa je komedija dobila nov naslov. "Ne gre le za srbsko nacionalno komedijo, ampak tudi za neko slovensko posebnost pri boju za dediščino. Tako smo tekst želeli tudi posloveniti," je povedala Marinka Poštrak.

Kritična ost komedije je usmerjena v pokvarjeno, sprenevedavo in povampirjeno družbo oziroma družino, ki se po stričevem pogrebu zbere na njegovem domu in v kateri je vsak od tako imenovanih sorodnikov prepričan o tem, da je prav on neizpodbitno upravičen do dediščine.

Duhovite, strupene in večno aktualne Nušićeve igre o razkrinkavanju hipokrizije, laži in pohlepa gledališki ustvarjalci ne razumejo zgolj kot lahkotne, sproščujoče in neobvezne komedije, ampak predvsem kot priložnost za radikalno kritiko in detekcijo družbene moralno-etične sprevrženosti, obenem pa tudi kot koncizen in neusmiljen prikaz vsakdanje človeške banalnosti in pritlehnosti.

Žalujoča družina je dober pokazatelj nadaljevanja sezone v kranjskem gledališču, ki se tudi letos ukvarja z aktualnimi družbenimi problemi. "Zdi se nam vedno bolj potrebno, da opozarjamo na anomalije in družbene krivice ter s predstavami apeliramo na človečnost," je dejala Marinka Poštrak.

Hkrati dajejo velik poudarek uprizarjanju sodobnih svetovnih dramatikov, ki so v tem trenutku najbolj aktualni in so napisali najbolj odmevne drame. "Pomembno je, da v slovenskem gledališkem prostoru tudi glede tega ostajamo ažurni in tudi v prihodnje bomo eni izmed prvih, ki te dramatike odkrivamo in uprizarjamo," je poudarila sogovornica.

Oktobra bodo tako v koprodukciji s SNG Nova Gorici in režiji Dušana Jovanovića na ogled postavili psihološko srhljivko o pedofiliji v virtualnem svetu, poimenovano Podsvet avtorice Jennifer Haley. Novembra bo sledila premiera intimne drame o jezi, obupu in nemoči ob grožnji nacizma avtorja Ingmarja Villqista Helverjeva noč, ki nastaja v koprodukciji s ŠKUC gledališčem in v režiji Alena Jelena.

Decembra bo čas za nadrealistično in tragikomično igro o brezizhodnosti mlade generacije Dol, ki jo je napisal italijanski dramatik Spiro Scimone, režira pa jo Marko Sosič. Februarja bo premiera koprodukcije z Mestnim gledališčem Ptuj, satirično-groteskna komedija na račun malomeščanstva in birokracije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega, ki jo bo režiral Jernej Lorenci.