LGMB, 14. 9. 2015

Zaključil se je 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon je predstava Časoskop, ki je nastala je produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor.
:
:

Časoskop / Foto: Boštjan Lah

S slovesnostjo v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, kjer sta zbrane nagovorila ministrica za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar in župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, se je zaključil 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je nacionalni bienalni festival, ki v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta. Na letošnjem festivalu, ki je potekal od 10. do 13. septembra v Lutkovnem gledališču Maribor, je bilo 25 uprizoritev 15 različnih selekcioniranih predstav, dve razstavi, trije pogovori o predstavah in predavanje z razpravo o vlogi umetnosti v vzgoji otrok. Poleg petintridesetih dogodkov, namenjenih obiskovalcem vseh starosti, je v času festivala potekal seminar pisanja za lutkovno gledališče in o njem, večeri pa so bili namenjeni kreativnemu druženju obiskovalcev festivala.

Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi Simon Hart, mag. Mojca Jan Zoran in mag. Jasna Vastl, ki je v svojem poročilu zapisala: »Posamične predstave med izbranimi kažejo, da je slovensko lutkarstvo, tudi v primerjavi z mednarodnim prostorom, v dobri profesionalni kondiciji, še posebej majhne forme pa vnašajo tudi inovativnost, originalnost in humornost. Novosti in prebojni umetniški momenti se v veliki meri dogajajo v obeh institucijah, ki si drzneta tvegati in v svoj redni program uvrstiti tudi lutkovne eksperimente, pri katerih rezultat ni predvidljiv. Menimo, da je to kvaliteta, ki bi jo bilo potrebno gojiti in morda še razviti tudi v prihodnosti.«

Nagrade 8. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije:

nagrada za najboljšo uprizoritev – grand prix
Časoskop v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor
Obrazložitev: Časoskop je predstava, ki ti ne da dihati. Skozi zgodovino Maribora drvi s hitrostjo in močjo ekspresnega vlaka. Prizor sledi prizori, domislica, domislici … peklenski tempo gledalca v manj kot uri prestavi za 850 let. Znotraj te na videz spontane silovitosti pa vladajo inteligenca, razum, natančnost, disciplina, odlična uigranost vseh treh nastopajočih, duhovitost in eklektična vizualna podoba. Gledamo kronologijo Maribora, ki pa je odrsko narejena tako, da je hkrati lahko tudi kronologija katerega koli mesta, tudi imaginarnega. Časoskop je kompleksna predstava, ki ponuja toliko, da si jo želiš ogledati znova in znova.

nagrada za najboljšo režijo
Matija Solce za predstavo Časoskop v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor
Obrazložitev: Matija Solce je avtor s prepoznavnim režijskim pristopom in konceptom, ki ga odlikuje eruptivna energija, spojena z odličnim poznavanjem sveta objektov in lutke ter občutkom za prostor in igralca. V predstavi Časoskop se s sodelavci loti popolnoma negledališke teme, ki pa jo zna z režijskimi prijemi pretopiti v kompleksno, izrazno večplastno in natančno urejeno gledališko predstavo.


Račka, smrt in tulipan / Foto: Miha Fras
nagrada za igro in animacijo
Asja Kahrimanović v predstavi Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana

nagrada za igro in animacijo
Polonca Kores v predstavi Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana
Obrazložitev: Tema smrti je tema, ki se ji izogibamo in smo jo skoraj izgnali iz naših življenj. A vendar je del življenja samega. Asja Kahrimanović v vlogi Smrti in Polonca Kores v vlogi Račke s svojo izčiščeno igro in odlično natančno animacijo senčnih lutk vsak trenutek samoumevno in brez velikih zunanjih efektov stikata smrt in življenje, življenje in smrt. Videti je enostavno, poetično, izčiščeno in lepo. A za tem so igralska in interpretativna poglobljenost, izrazna nežnost, natančna karakterizacija, uigranost, nepopustljiva koncentracija in tehnično dovršena animacija. Asja in Polonca vsak trenutek predstave hodita po robu. Njun korak v stran ali ščepec preveč bi poetično nežnost in lepoto, ki jo ustvarjata, pahnil v težko zamorjenost in patetiko.

nagrada za likovno podobo
Federica Ferrari za predstavo Račka, Smrt in tulipan v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana
Obrazložitev: Federica Ferrari pri ustvarjanju likovne podobe predstave Račka, Smrt in tulipan sledi slikanici Wolfa Erlbrucha. Prav to sledenje, oplemeniteno z odličnim poznavanjem gledališča senčnih lutk, ustvari novo kvaliteto – subtilno likovno podobo predstave, v kateri svet smrti in mrtvih senc ni le podoba na drugi strani življenja, temveč je del živopisanega življenja samega, z rojstvom, bivanjem in smrtjo.

nagrada za glasbo
Mitja Vrhovnik Smrekar za predstavi Račka, Smrt in tulipan (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Ostržek (Lutkovno gledališče Ljubljana in UD Konj)
Obrazložitev:
V predstavah Račka, Smrt in tulipan ter Ostržek je glasba soustvarjalec odrskega dogajanja. Mitja Vrhovnik Smrekar je v obeh predstavah ustvaril glasbo, ki zna in zmore biti v ospredju in prevzeti odgovornost ali stopiti v ozadje in nuditi podporo. Njegova glasba ni le zvočna podoba predstave, je veliko več, je aktiven soigralec lutki in igralcu.

nagrada za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto
AEIOU gledališče za dojenčke in malčke za predstavo Srce in popek (AEIOU gledališče za dojenčke in malčke, Hiša otrok in umetnosti)
Obrazložitev: Človeško telo, delovanje organov, kirurška operacija … kompleksne teme, ki jih znajo AEIOU-jevci predelati v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto, v kateri se harmonično združujejo vizualna podoba s premišljenimi barvami, dramaturško in režijsko vodenje, vedno profesionalen odnos do posamičnega gledalca in publike kot celote ter kvalitetna igra obeh protagonistk.

nagrada za izvirno vizualno adaptacijo slikanice
ustvarjalna ekipa predstave mali modri in mali rumeni v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor
Obrazložitev: Malo postane veliko, ko se tega lotijo ustvarjalci predstave mali modri in mali rumeni. Osnova je slikanica, ki pa je predstava ne prevaja temveč nadgradi in s tem ustvari novo, samostojno odrsko pojavnost. K temu bistveno prispevata oba igralca, Miha Bezeljak in Anže Zevnik, ki s svojo igralsko prezenco in animacijo ustvarjata igrivo in humorno gledališko doživetje.

posebna nagrada po presoji žirije
Miha Arh za animacijo Brljava v predstavi Ostržek (Lutkovno gledališče Ljubljana, UD Konj)
Obrazložitev: V monumentalni predstavi Ostržek s shematičnimi karakterji je težko najti prostor za individualne stvaritve. In prav to je uspelo Mihu Arhu s stransko vlogo mačke Brljav, v katero je s premišljeno animacijo in interpretacijo vnesel individualen karakter ter ustvaril mojstrsko lutkovno miniaturo, ki daje odrskemu trenutku svežino, lahkotnost in humor.

S predstvo Časoskop je že tretjič zapored prejemnik najvišje nagrade, nagrade za najboljšo uprizoritev - grand prix na bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Lutkovno gledališče Maribor. Leta 2013 je grand prix prejela predstava Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. (prav tako režiserja Matije Solceta), 2011 pa predstava Meso ali Razodetje (režiserja Jerneja Lorencija), obe v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev, Nagrade ULU

Povezani dogodki