LGMB, 1. 9. 2020

Zaključil se je 31. mednarodni festival Poletni lutkovni pristan

Letošnji mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo je z več kot tridesetimi dogodki popestril poletno dogajanje v Mariboru.
:
:

V Lutkovnem gledališču Maribor so pretekli mesec priredili že 31. Poletni lutkovni pristan, ki je potekal od 1. do 31. avgusta 2020. 

Program festivala, s katerim se je pričelo poletno gledališko dogajanje v Mariboru, si je ogledalo več kot tri tisoč tristo obiskovalcev. To je dokaz, da ljudje zares potrebujejo kulturo in umetnost.

Letošnja izvedba je bila posvečena predvsem slovenskim nevladnim lutkovnim ustvarjalcem. Nastopilo je 13 gledaliških skupin iz Slovenije, gostili pa so tudi dve iz Hrvaške, eno iz Srbije in eno iz Avstrije. Festival je v enem mesecu ponudil 18 predstav, 5 projekcij filmov in animiranih filmov, petdnevno lutkovno-glasbeno delavnico z zaključno produkcijo, ustvarjalne lutkovne delavnice ter zvočni sprehod Potepini.

V festivalskem času je bila v Minoritski cerkvi na ogled razstava mariborske akademske kiparke Metke Kavčič, nato še resonančni performans arhitektonike telesnega in zvočnega Sonihanja v produkciji Emanata in Lutkovnega gledališča Maribor.

Lutkovno gledališče Maribor se je ponovno povezalo z Umetnostno galerijo Maribor, Letnim kinom Minoriti, Art kampom, društvom Moment ter s festivali Platforma sodobnega plesa, Enimation in StopTrik.

Otroška žirija je tudi letos ocenjevala festivalske predstave. Najvišje število zlatih zvezdic je dodelila kar dvema uprizoritvama. Zlato žirafo prejmeta predstavi: Srečna hišica v produkciji Mestnega lutkovnega gledališča Rekater ter Zavrti tigra! v produkciji Pripovednega gledališča gdč. Bazilike.

V Lutkovnem gledališču Maribor sedaj pričenjajo z novo sezono, ki so jo poimenovali Na prepihu sanj. Že 24. septembra 2020 bo premierno uprizorjena predstava Bimberli v režiji in likovni podobi Roka Predina. K vpisu abonmajev vabijo vse do 12. septembra.

Poletni lutkovni pristan, LGMB