LGMB, 11. 6. 2018

Lutkovno gledališče Maribor v novo sezono s šestimi premierami

Sezono 2018/2019 Lutkovnega gledališča Maribor je oblikovala direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar, ki pravi, da se iz zgodb, ki nas čakajo, in tistih, ki ostajajo v repertoarju, izvije sporočilo o sobivanju in sodelovanju, o neizogibni povezanosti ljudi, živali, okolja, preteklosti in prihodnosti.

Lutkovo gledališče Maribor / Foto: Boštjan Lah

Sezono odpira predstava Kako zorijo ježevci (5+), z večernico nagrajene zgodbe Petra Svetine, ki jo bo režiral Bojan Labovič, avtor likovne podobe bo odlični Damjan Stepančič. V nenavadnem svetu, kjer sobivajo ježevci, lenivci, gorilež, mravljinec, golob pismonoša in mnogi drugi, se dogajajo na videz vsakdanje, a prav posebne prigode. Drobne duhovite in deloma že prav filozofske razprave nenavadnih živalskih likov, bodo zabavale vse generacije gledalcev.

V Cankarjevem letu bo nastala uprizoritev Moj lajf (9+), v sodelovanju z Založbo Škratreljc, po stripu Moj lajf avtorja besedila Boštjana Gorenca in ilustratorke Tanje Komadina iz niza del z naslovom Cankar v stripu. Režiser predstave bo Sebastijan Horvat. Skozi več kratkih zgodb iz Cankarjevega dela Moje življenje bomo spremljali Cankarja kot fantiča, predstava pa bo namenjena njegovim sodobnim vrstnikom, drugi in tretji triadi osnovnošolcev, srednješolcem, pa tudi vsem starejšim, saj Cankarjevo življenje in delo ostajata neizčrpen vir za razmisleke in umetniške odzive.

Čarovnik barv (3+) Arnolda Lobela je tretja predstava sezone, ki bo nastala v koprodukciji z  Lutkarsko organizacijo LOFT iz Zagreba, v režiji Morane Dolenc. Skozi čarobno igro barv bo predstava opozorila na pomembno resnico, da samo kolaž različnosti ustvarja harmonijo v življenju in med ljudmi.

Na 80. rojstni dan pravljičarke Svetlane Makarovič, brez katere si sveta dobrih zgodb ne predstavljamo, bo na oder bo postavljen Netopir Kazimir (3+), v režiji Matjaža Latina. Predstava govori o radovednosti, ki poganja svet. Netopir Kazimir je tak nemiren duh, ki se ves čas sprašuje o vsem, tudi o tem, »ali so netopirji krilate miši ali mišji ptiči«. Človeškim mladičkom bo Kazimir gotovo blizu, saj sami nenehno zastavljajo številna vprašanja, veliki pa se bomo spomnili na čase, ko ni bilo nič samoumevno, pač pa je bil vsak dan znova čudenje.

Najbolj znano Kettejevo pravljico postavljamo na oder ob 110. obletnici pisateljeve smrti. Predstava Šivilja in škarjice (3+) bo v režiji Tatjane Peršuh oživela čudežne škarjice hrustalke, ki pomagajo dobri Bogdanki in uničijo bogastvo slabe grajske gospe. Klasična zgodba o večnem sobivanju dobrote in hudobije, kjer pa, kot se v pravljicah spodobi, zmaga dobro.

Zadnja predstava sezone pa se poklanja še enemu velikemu pisatelju, Lojzetu Kovačiču. Ob 90. obletnici rojstva Kovačiča predstavljamo kot lutkarja in avtorja zgodb za otroke. Bil je zelo blizu sodobnemu lutkovnemu razmišljanju in občutenju. Dva žeblja postaneta črna možička, gospodka s klobuki, ki se sukata in priklanjata vrh okna, odsev svetlikanja vaze na mizi pa so oči volka. V take vrste narobe svetovih se vloge zamenjajo: predmeti ravnajo z ljudmi tako kot ljudje s predmeti. Predstava Možiček žebljiček (3+) v režiji Jelene Sitar Cvetko in v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti.

Ne samo na odru, tudi sicer si v Lutkovnem gledališču Maribor prizadevajo za sobivanje in sodelovanje z gledalci, z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, z javnimi zavodi s področja kulture, z nevladnimi organizacijami. Odpirajo vrata v čudovite prostore prenovljenega samostana in jih naseljujejo tudi z drugimi vsebinami: od gledaliških, glasbenih, plesnih, filmskih, likovnih, ki v mestu nimajo domicilnih prizorišč za predstavitev občinstvu.

Letošnja sezona prinaša dve novi zgodbi povezovanja: abonma Brez drame in izobraževalni ciklus Kreativni potni list za mlade.

V abonmaju Brez drame se povezujejo producenti in uprizoritveni prostori v Mariboru, v njem bodo mednarodne uprizoritve, ki se vsebinsko in estetsko spogledujejo s sodobnim lutkovnim, postdramskim in angažirano eksperimentalnim uprizoritvenim izrazom. Partnerji/koproducenti/deležniki programa so: SNG Drama Maribor/ Lutkovno gledališče Maribor/ Moment na Intimnem odru GT22/ Nagib/ Platforma sodobnega plesa. Abonma odpirajo s predstavo Invisible Lands, 11. septembra 2018, v Lutkovnem gledališču Maribor.

Kreativni potni list za mlade, Intenzivna šola likovne in intermedijske umetnosti, lutkarstva in animacije je namenjen mladim od 10 do 15 let, ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoj interes razvijati in nadgraditi. Skupaj jo prirejajo Umetnostna galerija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Društvu za razvoj filmske kulture in Zavod Mars.

V sezoni 2018/2019 v Lutkovnem gledališču ohranjajo bogat nabor kulturno-vzgojnih programov, gledalcem pa ponujajo prenovljene abonmaje: abonma Žogica (3+), abonma Zverinica (5+) in abonma za odrasle Jozefina (15+).