STA, 9. 3. 2018

Začenjajo se Dnevi Škofjeloškega pasijona

S Pasijonskim dnem se danes v Škofji Loki začenjajo že tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerim v zgodovinskem mestu ohranjajo pasijonsko kondicijo v času do naslednje uprizoritve besedila patra Romualda, ki bo čez tri leta. Občina, društva in ustanove bodo do 21. aprila pripravile devet dogodkov, vrata bo odprla tudi Pasijonska soba.

Foto: Jure Nastran

Drevi ob 19. uri bodo v Sokolskem domu predstavili nove Pasijonske doneske in pripravili predavanje o postnih prtih na avstrijskem Koroškem. Sočasno bodo odprli slikarsko razstavo Marte Jakopič Kunaver in dokumentarno razstavo Škofjeloški pasijon - Processio Locopolitana, navaja koordinatorica za Škofjeloški pasijon Agata Pavlovec.

Že pred tem se bo danes začelo tudi podpisovanje vseh sodelujočih v dosedanjih uprizoritvah pasijona v novi Pasijonski sobi na Mestnem trgu, ki jo bodo svojemu namenu osrednjega informacijsko-predstavitvenega prostora Škofjeloškega pasijona predali 23. marca. Že 17. marca pa bo v stari dekaniji v Stari Loki pasijonski večer s predstavijo križevega pota duhovnika in prevajalca Otmarja Črnilogarja.

Pestro dogajanje bo 24. marca, ko bodo na sporedu delavnice za izdelavo butaric za cvetno nedeljo, izdelavo rož iz papirja, pihanje jajc za pirhe in njihovo ročno barvanje ter oblikovanje gline. Potekali bodo tudi prikazi obdelave roževine, obdelave usnja in izdelave vitražev. Obiskovalci bodo lahko poskusili še postne jedi, kot so aleluja, loške smojke, loška medla in rovtarsko zelje.

Ta dan bodo loški skavti izdelali večmetrsko butaro velikanko, ki bo do velike noči krasila vhod v cerkev sv. Jakoba. V cerkvi Žalostne Matere Božje na Lontrgu pa bo 4. aprila pasijonski koncert Sedem poslednjih besed Kristusa na križu Josepha Haydna v izvedbi godalnega kvarteta Belebend.

Dne 14. aprila v goste v Škofjo Loko prihaja še ena uprizoritev trpljenja Jezusa Kristusa - Ribniški pasijon. Ta je poleg svoje izvirnosti in neposrednega stika z gledalci prepoznaven po svoji glasbi, saj je eden redkih pasijonov v Evropi, v katerem se izvaja rock glasba, ki je večinoma avtorska. Je največji kulturni projekt Ribniške doline, ki povezuje več kot 200 prostovoljcev.

Sklop dogodkov se bo sklenil 21. aprila, dan pred obletnico smrti avtorja Škofjeloškega pasijona, ko bo v kapucinskem samostanu organiziran Romualdov dan. Potekal bo tudi voden ogled po lani urejeni Romualdovi poti po 13 postajah starega mestnega jedra.

Dnevi Škofjeloškega pasijona so namenjeni vzdrževanju pasijonske kondicije, pasijonska uprizoritev na podlagi izvirnega besedila, nastalega med letoma 1715 in 1727, namreč v Škofji Loki z več kot 1000 sodelujočimi poteka le vsakih šest let. Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki je vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, bo leta 2021.

Škofjeloški pasijon