STA, 2. 2. 2019

Začenja se tretji festival umetnosti v domovanjih Kavč

V stanovanjih po Ljubljani bo od danes do srede potekal tretji subkulturni festival Kavč. Njegov namen je spremeniti bivališča v prizorišča intimne umetnostne izkušnje, za katero poskrbijo glasbeniki, performerji, lutkarji, akrobati, poeti in pripovedovalci. Festival se bo 7. februarja podaljšal v Istro ter dan kasneje na Grad Snežnik.

Foto: Arhiv Sub-kulturni Kavč festival

Kot je sporočil njegov koordinator Matija Solce, tudi vodja poletnega festivala Plavajoči grad na Gradu Snežnik pri Cerknici, ki ga letos po njegovih besedah ne bo, se bo število koncertov in predstav glede na zadnji Kavč festival podvojilo, temu primerno se bo moralo pomnožiti tudi število dnevnih sob, spalnic in kuhinj, v katerih potekajo.

V sobah prebivalcev Ljubljane, Istre in Loške doline se bo zvrstilo kakršnih 100 dogodkov. Gostitelj lahko postane vsak, ki si upa svoje bivališče za slabo uro spremeniti v prizorišče in odpreti vrata neznanim obiskom.

Dogodki so hkrati javni in zasebni, saj se naslov bivališča razkrije gledalcu šele ob rezervaciji brezplačne vstopnice. Gostitelj lahko doda tudi posebne želje in navodila. Vsekakor morajo obiskovalci upoštevati pravila in red gostitelja ter računati na prispevek nastopajočim, saj je to njihov edini honorar. Cela organizacija je namreč postavljena na nekaj prostovoljcih in številnih umetnikih, ki se takih dogodkov "na slepo" v vedno večjem številu udeležijo zaradi podobnega razloga kot gostje, je zapisal Solce.

Od sobote do srede bo vsak dan ob 17. uri in ob 18.30 potekalo do deset dogodkov hkrati. Seznam je objavljen na spletu, kjer se program še dopolnjuje. Tem intimnim dogodkom, ki bodo predvidoma trajali tričetrt ure, pa bo sledilo še večerno dogajanje, ki je javno in za katerega rezervacija ni potrebna. To bo potekalo vsak dan ob 20.30 v klubih, gledališčih in večjih prostorih, kot so klub Soho, Lutkovno gledališče Ljubljana, Drama Kavarna, Vodnikova domačija, Jazz klub Gajo in Hostel Celica.

Nastopile bodo pretežno skupine akustične etno in etno-fusion glasbe, ki gradijo na folk tradiciji in ustvarjajo nove inventivne glasbene žanrske fuzije. Med njimi je Solce izpostavil dobitnici nagrade BBC za najboljši album leta Kate Young (Kate in the Kettle Quintet) in Hannah James. Med nastopajočimi bodo tudi Kazan, Dan Wall in Old Salt, Brina, duo Aritmija, Zvezdana Novakovič in Nika Solce.

Na performativni strani bo mogoče videti izvedbo Krst pri Savici za igralca Benjamina Zajca in enega gledalca ter Avgust ne razume več tega sveta Hiše otrok in umetnosti. Pasje življenje Matije Solceta ali pa subtilno predmetno gledališče Katanari s Slovaške.

Kot je še zapisal Solce, bodo ob mednarodno priznanih ustvarjalcih spodbujali tudi novonastale projekte in glasbene eksperimente ter premiernemu projektu Zelenec leta podelili nagrado, ki jo bo izbrala festivalska komisija.

Kavč