Tamara Matevc, 30. 8. 2009

Za uspeh in prodor

najpopularnejšega italijanskega gledališkega ustvarjalca in Nobelovega nagrajenca Daria Foja, rojenega 26. marca 1926 v San Gianu pri Vareseju v Lombardiji blizu švicarske meje, igralca, režiserja, scenografa in predvsem dramatika, katerega tekste, ki sicer izhajajo iz tipično italijanskih situacij, igrajo po vsem svetu, je v prvi vrsti zaslužna njegova žena in soustvarjalka Franca Rame.
:
:

Skupaj sta ustanovila sta kar nekaj gledaliških skupin (Campagnia Dario Fo-Franca Rame, Združenje Novi oder, Gledališko združenje Komuna) , ki so pomembno zaznamovale italijanski pa tudi svetovni gledališki utrip v drugi polovici prejšnjega stoletja. Burila sta duhove s svojimi kritičnimi nastopi na državni televiziji, kot za stavo pobirala mednarodne nagrade ter priznanja, doma pa ostajala trn v peti Vatikanu, fašistom, komunistom: kljub načelni naklonjenosti levici sta bila neprizanesljiva do vseh institucionaliziranih političnih nazorov.

Njuna politično in socialno angažirana gledališka dela pogosto korespondirajo s commedio dell'arte in dramatiko absurda ter skozi optiko črnega humorja spodbujajo gledalca k razmisleku, saj se pod na videz lahkotnimi šalami pogosto skriva krvava in boleča resnica: umetnost razumeta kot sredstvo za doseganje političnih sprememb in zaradi takšnega stališča, ki sta ga v praksi ves čas brezkompromisno udejanjala, sta imela zelo pogosto težave s cenzuro, policijo, cerkvijo in fašisti, ki so l. 1973 v Milanu ugrabili, pretepli in posili Franco Rame; gospa se je čez dva meseca vrnila na oder še z večjim aktivističnim žarom.

Sodelovanje Narodnega doma Maribor in Novega ZATO.

 

Dario Fo in Franca Rame

SVOBODNI ZAKON
(Coppia aperta, quasi spalancata)

 

Prevod Gašper Malej
Priredila Tamara Matevc in Samo M. Strelec, Novi ZATO.


Režiser in scenograf Samo M. Strelec
Kostumograf Leo Kulaš
Asistenta režiserja Mateja Toplak in Alen Štruc, študenta medijskih komunikacij (FERI Maribor)

Igrata:

Samanta Ribič Nataša Tič Ralijan
Rok Ribič Tadej Toš

Šepetalka Polonca Rajšp 

 

Premiera: Narodni dom Maribor, Velika dvorana, sobota, 10. 10. 2009 ob 20. uri.

Najboljša komedija po izboru občinstva na festivalu Dnevi komedije, Celje 2010 (ocena 4,9141).

SAMANTA: Doma noče, zunaj ga pa nič ne ustavi!!! - Kako hudiča naj jaz vem, kaj si ti pri seksu želiš in kaj je tisto, kar jaz ne znam tebi nardit, vse druge babe pa znajo?!

MEDIJSKI IN DRUGI ODZIVI 

- Teorija in praksa Svobodnega zakona
- Kordigel, J. "Dobro ga j ...", Večer, 21.9.2009

 

Dario Fo, 14. 9. 2009
... così dolce e giocosa che eri
Tamara Matevc, 5. 10. 2009
Vsak je, kar je
Iztočnica Tamara Matevc, SiGledal, 5. 6. 2010
Ivan Peternelj o eksperimentu
Iztočnica Tamara Matevc, SiGledal, 1. 5. 2010
Je sosedova trava še vedno bolj zelena?
Tamara Matevc, 10. 7. 2008
Radosti nelagodja