STA, 15. 10. 2012

Z zvočnim performansom Marine Rosenfeld konec 18. Mesta žensk

Festival Mesto žensk je od 4. oktobra ponudil številne umetniške dogodke na temo staranja. Festival je v soboto zvečer v CUK Kino Šiška sklenil zvočni performans ameriške umetnice Marine Rosenfeld, poimenovan Teenage Lontano. Na sporedu bo tudi avdio-vizualni nastop Vitorja Joaquima in vizualnega dvojca Thr3hold.

Foto: Bryan Spencer

Sobotni dogodek je nastal v sodelovanju festivala Mesta žensk s festivalom tranzitornih umetnosti Sonica. Če prvega zaključuje, drugega šele uvaja kot prvi od treh preddogodkov festivala. Četrta izdaja Sonice bo potekala med 27. in 30. novembrom.

Teenage Lontano je koncert za zbor in elektroniko, s pomočjo katerega Rosenfeldova vstopa v vmesni prostor med klasično in pop glasbo. Orkestralno delo je pretopila v vokalno kompozicijo za 40-članski najstniški pevski zbor, vanj pa vpeljala številne prijeme, ki izhajajo iz eksperimentalne glasbe na čelu z Johnom Cageom. Ob glasbenici so nastopili učenci Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.

Rosenfeldova v svojem delu raziskuje in premešča relacije med kompozicijo, kleno strukturo in spontanostjo improvizacije. Veččlanski zbor preko mp3 predvajalnika posluša prirejene delčke izvorne kompozicije in se nanjo odziva. Izvorni medij torej ni več partitura, temveč zvočni zapis. Nad zborov visi masivni rotirajoči zvočnik, ki v prostor vtira elektronske zvoke in šume, so zapisali producenti festivala Sonica iz kulturnega društva MoTA.

Ob Rosenfeldovi je večer v šišenski katedrali popestril še nastop portugalskega veterana elektronske glasbe Vitorja Joaquima, ki je med drugim eden od tvornih členov kolektiva in založbe Cronica. Skupaj z vizualnim dvojcem Thr3hold, ki ga sestavljata Maria Fernandez in Rodolfo Lillo, je predstavil avdiovizualno delo "Geography".

Festival Mesto žensk je letos skozi različne umetniške žanre tematiziral staranje. V ospredju 18. festivala so bile ustvarjalke srednje in starejše generacije, ki naj bi kazale večjo senzibilnost do izbrane teme.

Mesto žensk