STA, 17. 5. 2024

Z opero Tosca nov poklon SNG Maribor spominu na Puccinija

Ob koncu letošnje sezone bodo v Operi in Baletu SNG Maribor danes uprizorili Tosco Giacoma Puccinija, ki je skladateljeva četrta opera, s katero bo mariborsko gledališče obeležilo stoletnico njegove smrti. V uprizoritvi pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija bo v naslovni vlogi nastopila Rebeka Lokar.
:
:
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor
Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor

"Opera o vzkipljivi divi, sadističnem načelniku policije in idealističnem umetniku, ki je pogosto označena kot ena izmed najbolj 'smrtonosnih' Puccinijevih mojstrovin, se nagiba k trilerju, kjer niti junak niti zlobnež ne preživita do konca," izpostavljajo v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor.

Na premieri bo v naslovni vlogi Florie Tosce nastopila Rebeka Lokar, za katero je to tako igralsko kot pevsko velik izziv. "To je tako kompleksna vloga, ima ogromno barv, ogromno nians, karakter je raznolik, besedilo je zelo močno, cel libreto je fantastično napisan. Izziv je za sopranistko vse to pokazati, pokazati to dušo Tosce," je povedala v izjavi za medije pred premiero.

Kot Mario Cavaradossi bo v Mariboru prvič nastopil gruzijski tenorist Miheil Šešaberidze, v vlogi Barona Scarpie je Luka Brajnik. "Podobno kot v Verdijevih operah gre tudi pri Tosci za klasično dramaturgijo treh glavnih oseb - tragični ljubezenski par in 'moteči' bar(it)on, le da tradicionalni tipi vlog niso enakovredno realistično in psihološko prikazani," je v gledališkem listu zapisala muzikologinja Manica Špendal.

Dogajalni čas Tosce je umeščen v obdobje italijanskega pohoda armade Napoleona Bonaparteja. Pri predlogi za Tosco sta se libretista Giuseppe Giacosa in Luigi Illica oprla na zgodovinsko dramo La Tosca francoskega dramatika Victoriena Sardouja iz leta 1887.

"V Tosci je na osnovi Sardoujeve dramske zgodbe, ki je sicer fiktivna, vendar izjemno resnična v pripovedovanju resnice o ljudeh in stvareh, Puccini zgradil svojo glasbeno poetiko in utrdil svojo umetniško pozicijo v opernem svetu kot resnični mojster verizma," navajajo v SNG Maribor.

Svet, razpet med romantičnimi ljubezenskimi ideali, samoodpovedjo, junaštvom in manipulacijami, zavistjo ter skorumpirano politiko, bo na mariborskem odru že v 13. postavitvi zaživel v režiji Piera Francesca Maestrinija. Dirigent je Gianluca Martinenghi, scenograf Matic Kašnik, kostumograf Luca Dall'Alpi in oblikovalec svetlobe Jean Paul Carradori.

Krstna izvedba Tosce je bila januarja 1900 v Teatru Costanzi v Rimu. V Mariboru so jo prvič uprizorili med obema svetovnima vojnama, nazadnje pa maja 2010 v režiji Diega de Bree.

Tokrat se Opera SNG Maribor ob stoti obletnici smrti italijanskega opernega skladatelja Giacoma Puccinija poklanja spominu na njegov ustvarjalni opus. Tako sta bili doslej že izvedeni reprizi oper Manon Lescaut in Madama Butterfly, februarja je bila premierno uprizorjena Lastovka (La rondine). Prav na dan 100. obletnice Puccinijeve smrti pa bo 29. novembra na sporedu še njegova zadnja opera Turandot.

SNG Maribor, Pier Francesco Maestrini, Giacomo Puccini, Tosca