STA, 12. 10. 2020

Z Mladim gledališčem v 55. Festival Borštnikovo srečanje

S programskim sklopom Mlado gledališče se danes v Mariboru začenja 55. Festival Borštnikovo srečanje. V uvodnem delu festivala bo tudi letos potekalo gledališko usposabljanje za pedagoške strokovne delavce in ustvarjalce, nato bo sledil sklop Študentsko gledališče, uradno odprtje festivala pa bo v petek s predstavo Soul Chain Sharon Eyal.
:
:

Letošnji program Mladega gledališča med drugim vključuje izbor petih predstav za mlade s pogovori po ogledu, dvodnevni seminar in izkušenjsko delavnico za pedagoge, ustvarjalno delavnico za mlade in javni premislek o umetnosti in družbeni odgovornosti. "Ta programski sklop, ki smo ga uvedli pred dvema letoma, je bil resnično zelo lepo sprejet in tudi letos imamo velik interes za udeležbo," je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

V sredo nadaljuje festivalsko dogajanje programski sklop Študentsko gledališče, ki ga sooblikujejo študenti ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Letos festival tudi soproducira študentsko produkcijo in tako v Mariboru že mesec dni gostijo ekipo študentov šestega semestra dramske igre, gledališke režije in dramaturgije pod mentorskim vodstvom Branka Jordana in Jerneja Lorencija. Uprizoritev Kvartet bo premierno uprizorjena v četrtek v GT22.

V prihodnjih dveh tednih bo v okviru Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru na ogled skupno več kot 30 gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov. Za nagrade, ki jih bodo podelili ob zaključku festivala 25. oktobra, se bo potegovalo devet uprizoritev po izboru selektorja Roka Bozovičarja.

Uradno odprtje festivala bo v petek. Sprva je bila kot otvoritvena predstava napovedana uprizoritev Soul Chain koreografinje Sharon Eyal v izvedbi skupine Tanzmainz iz Staatstheater v Mainzu, a je bila ta zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v Evropi primorana odpovedati svoje gostovanje v Bratislavi in Mariboru. Kot so danes sporočili organizatorji FBS, bo nadomestna otvoritvena predstava Burning Water (Plameneča voda) v produkciji Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke. Predstava v koreografiji grškega koreografa Andonisa Foniadakisa je nastala v okviru programa Evropska prestolnica kulture Reka 2020.

Mlado gledališče, FBS