STA, 31. 8. 2013

Vselej ista zgodba na Poletnem lutkovnem pristanu

Eno zadnjih dejanj festivala Poletni lutkovni pristan, ki ga že 24. leto zapored prireja Lutkovno gledališče Maribor, bo današnja premiera predstave Vselej ista zgodba. Predstava je plod raziskovalno naravnanega projekta gledališča predmetov avtorja Zorana Petroviča, v kateri se z igralcem Tilnom Kožameljem loteva vprašanja medsebojnih odnosov.

arhiv Moment

Gre za koprodukcijo Studia Lutkovnega gledališča Maribor in društva Moment v sodelovanju s praško gledališko akademijo DAMU, katere študent je režiser Petrovič. Nastajala je v Sloveniji in na Češkem.

V projektu, ki je zastavljen kot osebna izpoved moškega, se prepletajo animacija, igra, gib in subtilna atmosfera. "Skozi razumevanje fenomena tanga odpira vsakdanja, a prevečkrat tabuizirana vprašanja medsebojnih odnosov, predvsem pa se osredotoča na posameznikovo razumevanje lastnega obstoja v odnosu do nasprotnega spola," pojasnjujejo v lutkovnem gledališču.

Predstava za mladino in odrasle sodi v niz Srečanj lutkovnih akademij in šol, ki so novost v letošnjem Poletnem lutkovnem pristanu. V okviru teh srečanj se v Mariboru s svojim delom predstavljajo študenti in dijaki s praške akademije DAMU, Umetniške akademije v Osijeku in Gledališke šole Prve gimnazije Maribor. Po besedah Petroviča so takšna srečanja neprecenljiva, saj se lahko študenti lutkarstva v Sloveniji učijo le eden od drugega.

Poletni lutkovni pristan, ki se je začel 3. avgusta, se za letos počasi poslavlja. Danes si je moč ogledati štiri otroške lutkovne predstave, v nedeljo še štiri, med drugim tudi ponovitev Vselej iste zgodbe. Zadnji dan pa je ponedeljek, ko se bo s Čarovnikom iz Oza in Peklom na zemlji predstavila Umetniška akademija v Osijeku, Gledališka šola Prve gimnazije Maribor pa bo uprizorila predstavo V spominu umor.

Predstave, namenjene otrokom, z zlatimi zvezdicami ocenjuje otroška žirija. Predstava z največ glasovi si bo zaslužila nagrado maček iz žaklja. Vstop na prireditve je brezplačen.

V Lutkovnem gledališču Maribor se medtem že intenzivno pripravljajo na novo sezono, katere repertoar bodo javnosti predstavili prihodnji teden. Že 12. septembra pa se bo v Mariboru začel 7. bienalni festival lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga mariborsko lutkovno gledališče organizira z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev. V program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja Uroša Trefalta.