STA, 13. 1. 2012

Črne maske eden od vrhuncev EPK

Ob zaključku otvoritvenega vikenda Evropske prestolnice kulture (EPK) bo v nedeljo v SNG Maribor premiera opere slovenskega skladatelja Marija Kogoja Črne maske. Koprodukcijo mariborske in ljubljanske opere v režiji Janeza Burgerja in pod taktirko Uroša Lajovica organizatorji napovedujejo kot enega od vrhuncev EPK in slovenske operne produkcije.
:
:
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor

Marij Kogoj (1892-1956), rojen v Trstu, je bil eden redkih predstavnikov slovenske glasbene avantgarde in ekspresionizma. Vrhunec njegovega opusa predstavlja opera Črne maske, ki je bila premierno izvedena leta 1929.

Kasneje sta sledili le še dve uprizoritvi, saj gre po besedah ravnatelja ljubljanske opere Mitje Bervarja za zelo kompleksno in težko delo. Dodatno težavo je predstavljalo dejstvo, da je bil del partiture izgubljen. "A uspelo nam je, da je ena najpomembnejših slovenskih oper po več desetletjih spet na odru," je dejal na torkovi novinarski konferenci v Mariboru.

Četrta uprizoritev Črnih mask temelji na revidirani različici Kogojeve partiture, ki jo je pripravil slovenski dirigent Uroš Lajovic. Opero je preučeval kar osem let in, kot je dejal, je moral najprej razjasniti dileme, ali je bil skladatelj v času pisanja tega dela res duševno bolan. "Marij Kogoj, vsaj ko je pisal partituro, niti slučajno ni mogel biti bolan, sicer ne bi mogel doseči takšnega ustvarjalnega presežka," je poudaril.

Glavno vlogo na odru bo odigral solist ljubljanske opere Jože Vidic. Medtem ko so ostale vloge dvojne, bo duševno razklanega protagonista Lorenza odigral in odpel Vidic sam, saj se je Janez Lotrič odpovedal sodelovanju. "Črnih mask se drži sloves zelo težke, mračne opere. Hkrati je zanjo značilna zelo gosta inštrumentalizacija, zato se mora pevec prav boriti, da vzpostavi dialog z orkestrom," je pojasnil.

Kljub temu ne obžaluje podviga, saj je vloga ravno zaradi svoje zahtevnosti zelo zanimiva. "V bistvu je zelo lepa, na trenutke lirična glasba, ki človeka odnese daleč proč in mu postavlja ogromno vprašanj," je med drugim izpostavil.

Režiser predstave je filmski ustvarjalec Janez Burger, ki pa se današnje novinarske konference ni mogel udeležiti. Po besedah Lajovica se je v vlogo režiserja opere zelo dobro vživel, zato gledalce v nedeljo v Mariboru in kasneje v Ljubljani čaka "zelo dobra predstava". Po njegovih trditvah so izjemni tudi scenografija, ki sta jo pripravila umetniški kolektiv Numen in Ivana Radenović, ter kostumi, ki so delo Alana Hranitelja. Odrski gib je oblikoval Edward Clug.

"Uspelo nam je zbrati sanjsko ekipo, ki bo pričarala odrsko magijo," je sodelovanje povzel direktor SNG Maribor Danilo Rošker. Po njegovih besedah je zanimanje za predstavo zelo veliko, še posebej pri avstrijskih in hrvaških medijih. Pripravljen je že nemški prevod opernega dela za avstrijsko in nemško občinstvo, ki že tradicionalno rado pride poslušat slovenske opere.

Nedeljska premiera Črnih mask predstavlja zaključek otvoritvenega vikenda, s katerim se bo v Mariboru tudi uradno začela EPK. Kasneje bo del repertoarja tako mariborske kot ljubljanske operne hiše.

Povezani dogodki

Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 5. 1. 2012
Gledališče na EPK – v znamenju spektakla