Mini teater, 17. 7. 2013

Virtualna Paličica tokrat v hebrejščini

Mini teater se odpravlja na 16. mednarodni filmski in lutkovni festival Holon v Izrael, kjer se bo v soboto, 20. julija predstavil z dvema ponovitvama virtualne predstave Paličica, tokrat v hebrejščini.
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater

Robert Waltl je predstavo do sedaj odigral v dvajsetih jezikih: slovenščini, hrvaščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, armenščini, flamščini, poljščini, romunščini, češčini, turščini, madžarščini, litvanščini, srbščini, ruščini, beloruščini, farsiju (Iran) in urduju (Pakistan), ki se jim bo zdaj pridružila tudi hebrejščina, predstava pa je do sedaj gostovala že na številnih mednarodnih festivalih, navedenih tudi v nadaljevanju.

 

DELAVNICE DRAMATURGIJA LUTKOVNE PREDSTAVE

Robert Waltl in Ivica Buljan bosta v okviru festivala izvedla tudi večdnevne delavnice na temo dramaturgija lutkovne predstave.

V številnih evropskih državah so dramaturgi redno zaposleni v državnh gledališčih kot svetovalci pri besedilih, prevajalci, založniki, raziskovalci, ideologi in filozofi. Toda njihova vloga in funkcija ostajata precej zamegljeni in napačno razumljeni. S črpanjem iz študije Mary Luckhurst (Dramaturgy, 2003) Brechtove institucionalizirane vloge kot mediatorja med teorijo in prakso, pisanjem in analizo, gledališkim zgodovinarjem in sodobnim kritikom, filozofom in politikom, igralcem in občinstvom, Ivica Buljan in Robert Waltl razvijata delavnico dramaturške teorije in prakse. Robert Waltl in Ivica Buljan sta pripravila in izpeljala že več kot 50 lutkovnih in (post)dramskih predstav s priredbami znanih avtorjev - od Andersena, Grimma, Perraulta do sodobnih evropskih pisateljev (Jelinek, Mueller, Handke, Hilling, Pasolini, Walser, Koltes, Mishima, Cvetajeva, Guibert) – zato bosta v delavnicah predstavila tudi različne oblike priredb za lutkovno gledališče.

Neizpodbitna oživitev lutkovne umetnosti, ki smo ji priča od 90. let naprej, povezana tudi z nelutkovnim gledališčem, prinaša namreč nove dramaturške zamisli, sveže pristope, posvečanje tako vsebini kot obliki, ter predstave, namenjene ne več le otrokom, pač pa tudi odraslim, kar prinaša pomembno spremembo v posvečanju gledališkim vrednotam ter ne le vizualni privlačnosti in veščinam. Za lutkarstvo je pomembno namreč vse našteto, zlasti v času, ko se število izvajalcev z malo ali nič izkušnjami v lutkovni tehniki veča, problem uravnovešenja tehničnega, vizualnega in verbalnega še ni razrešen popolnoma, pojavlja pa se tudi manko izkušenih lutkovnih režiserjev.

 Če tehničnim pripravam in veščinam, konstrukciji, koreografiji in upravljanju ni posvečenega dovolj časa in pozornosti, je to gledalcem namreč vidno takoj. Njhovo nezadovoljstvo pa prispeva k še težje opredeljivemu pomanjkanju koherentnosti. Primer tega so, denimo, predstave, v katerih je scenografija čudovita, lutke lepo upravljane, toda smisel zgodbe je izgubljen v simbolih in metaforah, ki jih povprečni gledalec ne razume, ali pa gre le za osnovno pomanjkanje notranje logike v razvoju dogodkov.

 O FESTIVALU

Na letošnjem, že šestnajstem festivalu, ki bo potekal od 18. do 27. julija 2013, bodo uprizorjene premiere, vodilni lutkari iz Izraela in tujine, mednarodne filmske produkcije in več kot 70 dejavnosti za odrasle in otroke, ki bodo prepletale različne lutkovne tehnike in nastope.

Letos bosta poleg Mini teatra sodelovali le še dve gledališči iz tujine, kar predstavlja izjemno čast in priznanje tako za Slovenijo kot tudi za Mini teater ter Roberta Waltla in Ivico Buljana. Poleg Mini teatrove Palčice bosta s svojima predstavama nastopili še gledališči Trukitrek in El Retrete de Dorian Gray iz Španije ter 2 dokumentarna filma (Beauty is emberassing in Turnabout – the story of the Yale puppeteers) iz ZDA ter seveda številna odlična izraelska gledališče.

Mednarodni filmski in lutkovni festival že od leta 1995 poteka v mestu Holon v Izraelu. V organizaciji Izraelskega lutkovnega centra vključuje in gosti približno 30 predstav domačih in mednarodnih ustvarjalcev, konference, razstave, ulično povorko, delavnice za profesionalce in amaterje, enodnevno delavnico vključevanja lutk v terapijo, razstavo v Centru muzejev n galerij in poseben prikaz Lutkarstvo na zaslonu. Pestro dogajanje, vključno z raznolikim sejmom, delavnicami na prostem, odri za predstav in velika kavarna na prostem bodo potekali okoli edinstvenega kompleksa Lutkovnega centra.

Od leta 2006 festival ponuja poseben oder tudi lutkam v filmskem mediju: filmi z lutkami, dokumentarci o lutkarjih, televizijski programi in oglasi, ki uporabljajo lutke. Namen in cilj festivala je občinstvu predstaviti čim več vidikov in odtenkov lutkovnega gledališča kot kakovostne, dostopne in komunikativne umetniške oblike za vsako občinstvo. Povečati želi zavedanje občinstva o kompleksnosti umetniškega ustvarjanja na tem področju, tako na odru kot na platnu. S spodbujanjem interakcije s tujimi ustvarjalci in njihovimi predstavami želi razširiti horizonte izraelskih umetnikov ter s sodelovanjem in delavnicami obenem promovirati nove kanale za umetniško izražanje.

Holon, Mini teater

Povezani dogodki