Mini teater, 3. 5. 2023

Odprtje svetlobne instalacije Holly Hell avtorja Marka Požlepa v Mini teatru

V sredo, 3. 5. je bila v Mini teatru ob premieri predstave Angeli v Ameriki svečano odprta svetlobna instalacija Holly Hell (130 x 190 cm).
:
:
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater

Mark Požlep je vizualno intervencijo pripravil posebej za Mini teater ter za premiero nove predstave Angeli v Ameriki v režiji Ivice Buljana. Projekt je v okviru vizualnega programa Mini teatra podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Avtor je o delu zapisal:

»Svetlobna instalacija Holy Hell je bila izdelana posebej za Mini Teater in združuje osebno izkušnjo sodobne Amerike, ki sem jo doživel tekom raziskovalnega potovanja za projekt Southwind po reki Mississippi ter družbeno kritičnim delom enega najbolj renomiranih sodobnih ameriških dramatikov Tonya Krushnerja z naslovom Angeli v Ameriki: Gejevska fantazija o nacionalnih temah.

Kljub temu, da je Krushnerjevo delo Angeli v Ameriki postavljeno v urbano okolje New Yorka leta 1985, daleč od ruralnih bregov reke Mississippi leta 2019, ki jih obravnava projekt Southwind, pa se obe deli soočata s podobnimi problematikami, ki se tičejo marginaliziranih in izključenih družbenih skupin v ZDA, skupnostjo, ki jo je uničil kapitalizem, razdelil rasizem in ubilo izkoriščanje«.

Mark Požlep (rojen 1981, Slovenija) je diplomiral in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter nadaljeval magistrski študij transmedije na Sint-Lukas Campus v Bruslju in HISK v Gentu. Deluje na področju vizualnih in performativnih umetnosti, prostorskih instalacij in video umetnosti. Njegova umetniška praksa vključuje raziskovalna potovanja, ki delujejo kot trajajoči performance in kot umetniško delo samo po sebi. Gre za intenzivno proceduralno raziskovanje, ki uporablja metodologijo akcijskega raziskovanja, cikličnega vzorca opazovanja in refleksije.

Njegovo delo je bilo predstavljeno na številnih skupinskih in samostojnih razstavah, med drugim EKO 8, Mednarodni trienale umetnosti in okolja / Pismo za prihodnost, UGM, Maribor, L'Effet Domino, Manifesta 13 - Les Parallèles du Sud, Nica; Contour Biennial 9-Colton as Cotton, Mechelen ; Southwind, Center Pompidou, Pariz; Cold Wind From The Balkans, Pera Museum Istanbul; Resilience, 7. trienale slovenske sodobne umetnosti, MSUM Ljubljana; Dogodek , 29. grafični bienale, Moderna galerija, Ljubljana; Kulturni junak , II. Bienale kvadrilaterale/BQ_2, Muzej sodobne umetnosti, Reka; U3 , Peti trienale slovenske sodobne umetnosti, Moderna galerija, Ljubljana; Dobitniki nagrade Essl, Muzej Essl, Dunaj/Klosterneuburg.

Marko Požlep, Angeli v Ameriki, Mini teater

Povezani dogodki