STA, 7. 12. 2014

Via Negativa in Oblivia prvič skupaj na odru

V Stari mestni elektrarni bosta danes prvič skupaj nastopili mednarodna skupina iz Helsinkov Oblivia in ljubljanska skupina Via Negativa. Skupni avtorski projekt nosi naslov In tako dalje in tako naprej. Z njim želijo ustvarjalci povezati vse razlike, ki so med nami, na nekem novo vzpostavljenem uprizoritvenem teritoriju.
:
:

Foto: Marcandrea

Predstava sodobne scenske umetnosti In tako dalje in tako naprej se sprašuje, kako daleč segajo meje našega razumevanja in kaj se zgodi, ko razum ne more več upravičiti naših življenj. Ustvarjalci so prepričani, da je izmed vseh nesmiselnih smrti edino resnično bistveno vprašanje tisto o samomoru. Vendar to vprašanje do danes ostaja brez razumnega odgovora.

Že spomladi se je šest nastopajočih odpravilo iskat skupni uprizoritveni jezik in zgodbo, ki bi ji uspelo vse razlike povezati na uprizoritvenem teritoriju.

Pod vodstvom režiserja Bojana Jablanovca ter producentk Marine Andersson-Rahikka in Špele Trošt se bodo predstavili Grega Zorc, Rok Kravanja, Anna Krzystek, Anita Wach, Magnus Logi Kristinsson in Timo Fredriksson. Via Negativa se bo tokrat predstavila v malce drugačni luči kot sicer, so sporočili iz Vie Negative. Ponovitev predstave bo v ponedeljek, 8. decembra.

Via Negativa je sedemletni gledališki projekt, ki raziskuje postdramske strategije uprizarjanja in teatralne razsežnosti razmerja med izvajalcem in gledalcem. Gledališče obravnava predvsem kot polje komunikacije in ne kot medij estetizacije.

Mednarodna skupina sodobnih scenskih umetnosti Oblivia skuša s predstavami združiti meje umetniških oblik in narodnosti.