Mini teater, 27. 6. 2014

Velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti nadaljuje turnejo

Največja razstava slovenskih lutk v zgodovini, ki je od 21. marca do 8. junija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani na ogled postavila več kot dvesto lutk največjih in najpomembnejših slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja, nadaljuje veliko turnejo. V 10 mesecih bo na ogled v kar 9 različnih krajih in 6 državah.
:
:
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar

Po nedavnem gostovanju v beograjskem Etnografskem muzeju, kjer je bila svečano otvorjena 16. junija 2014, bo v četrtek, 3. julija 2014, v Galeriji solidarnosti - palata Pima (JU Muzeji Kotor) svečano otvorjena v okviru že 22. Kotorskega festivala gledališča za otroke. V Kotorju ostaja vse do 11. julija, pot pa nato nadaljuje še do Bara, kjer bo v okviru festivala "Barski ljetopis" v Galeriji "Velimir A. Leković" otvorjena 27. julija 2014.

V okviru velike turneje sledi septembrsko gostovanje v Zagrebu (EtnoArt galerija) in v Subotici (domačem kraju Mini teatrovega večletnega partnerja v evropskih projektih in koordinatorja regionalne turneje razstave, Mednarodnega festivala otroških gledališč Subotica), kjer bo razstava na ogled v Moderni galeriji "Likovni susret«.

Že oktobra sledi otvoritev razstave v Budimpešti (Koós Ivan Gallery, Budapest Bábszíház) in Novem Sadu (Pozorišni muzej Vojvodine, Galerija likovne umetnosti - poklon zbirka Rajka Mamuzića), konec leta 2014 in v začetku 2015 pa se turneja zaključuje v slovaški Bratislavi (gledališče Bibiana).

Avtorja razstave sta Agata Freyer in Edi Majaron, razstavo so pod vodstvom Mini teatra Ljubljana in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije, največja zahvala pa gre Lutkovnemu gledališču Ljubljana, iz fundusa katerega je večina razstavljenih lutk.

»Malo je ozaveščenih likovnih umetnikov, ki vedo, da gre pri ustvarjanju lutk za posebno vejo likovne umetnosti – za integralno likovno umetnino v gibanju, prostoru in času, saj za lutkovno predstavo likovnik ustvari vse nastopajoče 'osebe' – lutke po svoji zamisli, postavi jih v ustrezen prostor; lik in prostor pa ustvarjata medsebojno sporočilno sozvočje ali nasprotje«, je ob razstavi zapisala Agata Freyer.

Razstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, MOL, Mini teater Ljubljana, Lutkovno gledališče Ljubljana, Unima Slovenija, Narodni muzej Slovenije, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in druga slovenska gledališča, ki so posodila lutke. V pomoč pri izvedbi projekta so bila tudi slovenska veleposlaništva na Hrvaškem, v Srbiji, Črni Gori, na Madžarskem in Slovaškem.

Madžarska, Hrvaška, Srbija, Slovaška, Črna gora