Center kulture Španski borci, 25. 11. 2015

Velika mednarodna plesna avdicija v Španskih borcih

Zavod EN-KNAP, upravitelj centra kulture Španski borci, in mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, organizirata to soboto, 28. novembra (med 10. in 18. uro) in nedeljo, 29. novembra (od 11. do 17. ure - samo za vabljene kandidate), v CK Španski borci avdicijo za izkušene plesalke in plesalce, igralke in igralce.

Foto: Tamas Tuza

Čeprav je mednarodno uveljavljeni produkcijski Zavod EN-KNAP širom po svetu pred tem organiziral že več kot 50 mednarodnih avdicij, je na tokratno prispelo daleč največje število prijav z vsega sveta, ki razkrivajo fascinanten interes za sodelovanje v skupini in delovanje v Sloveniji. Na avdicijo se je namreč prijavilo 430 kandidatk in kandidatov, ki prihajajo iz 48. držav.

Največ prijav je iz Italije (kar 126), sledijo Španija, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Belgija, Grčija, Madžarska, Češka, Slovenija, Švedska, ZDA (z med 10 in 30 prijavami), med 5 do 10 prijavljenih prihaja iz Nizozemske, Poljske, Portugalske, Bolgarije, Avstrije, Izraela, Rusije, Hrvaške, Danske, Japonske, do 4 kandidati/kandidatke pa prihajajo iz Estonije, Ukrajine, Finske, Srbije, Južne Koreje, Tajvana, Avstralije, Brazilije, Kanade, Hong Konga, Slovaške, Albanije, Andore, Argentine, Kostarike, Islandije, Litve, Malte, Severne Koreje, Norveške, Škotske, Singapurja, Sirije, Turčije in Venezuele.

Izbrani kandidati/kandidatke bodo imeli možnost dvoletnega pogodbenega sodelovanja s stalno plesno skupino EnKnapGroup.

Od svoje ustanovitve pred 8 leti je ansambel EnKnapGroup, ki ima od leta 2009 domači oder v Centru kulture Španski borci, sodeloval z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril več kot 20 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami.

Letošnji domači in mednarodni uspehi skupine EnKnapGroup

Letošnje dosežke skupine EnKnapGroup zaznamuje preboj plesnih predstav na uveljavjene domače festivale.

Oktobra je skupina odprla jubilejno 50. Borštnikovo srečanje s predstavo Matjaža Zupančiča 20th Century Fog - Megla stoletja. To je le eden od pomembnejših letošnjih nastopov plesne skupine, ki razkrivajo visoko raven njenega delovanja ter odmevne nastope tudi na netipično plesnih festivalih. V začetku septembra pa je bila Fobija na domačih tleh pred kar 1000 gledalci uprizorjena še v okviru 63. Ljubljana Festivala v Križankah, in sicer kot ena redkih, če ne prva domača sodobno plesna produkcia na tem uveljavljenem festivalu. Julija je s predstavo Iztoka Kovača Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend skupina nastopila tudi na 22. Primorskem poletnem festivalu v Gledališču Koper, v začetku septembra pa je ista prestava odprla tudi 10. festival Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti.


Foto: Tamas Tuza
Avgusta je skupina na svetovni premieri koprodukcije Fobija trikrat razprodala največje prizorišče na 25. ediciji enega najodmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti, Noorderzon v nizozemskem Groningenu. Z isto predstavo poteka trenutno v Nemčiji in na Nizozemskem največja vezana turneja v zgodovini slovenskega sodobnega plesa in verjetno tudi gledališča. V dobrih dveh mesecih bo skupina EnKnapGroup, ki predstavo soustvarja z nizozemsko plesno skupino Club Guy & Roni in člani tolkalnega ansambla svetovnega slovesa Slagwerk den Haag, nanizala kar 25 gostovanj.

Pomembna mednarodna sodelovanja so na programu dela skupine tudi v prihodnjih mesecih, saj EnKnapGroup trenutno ustvarja nove produkcije z več uveljavljenimi mednarodnimi avtorji.

Januarja 2016 bo skupina začela sodelovati dvema trenutno najbolj vročih koreografskih imen, madžarsko koreografinjo Adrienn Hód, ki slovi po svežih in eksperimentalnih pristopih, in prodornim libanonskim koreografom Guyjem Naderjem pri ustvarjanju nove predstave, ki bo premierno na ogled 12. maja 2016 (repriza 13. 5. 2016).

V prihodnjem letu skupina začne sodelovanje s Pavolom Liško in Kelly Copper, vodjema svetovno priznanega Nature Theater of Oklahoma, ki ima sedež v New Yorku in velja za eno najbolj uveljavljenih gledaliških skupin na svetu. Liška in Copperjeva ustvarjata eksperimentalna, a dostopna gledališka dela. Predstava, ki jo ustvarjata z EnKnapGroup, nosi delovni naslov ‘Pursuit of Happiness’ (Na sledi sreči), in bo premierno prikazana 1. decembra 2016.

Umetniški vodja EnKnapGroup in ustanovitelj skupine ter tudi zavoda EN-KNAP, Iztok Kovač, pa je s slikovito ekipo plesnih, vizualnih in gledaliških ustvarjalcev pravkar predstavil adaptacijo slovitega avtobiografskega dela Antoine de Saint-Exupéryja Veter, pesek in zvezde. Predstava, ki je nastala koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom Novo Mesto in koprodukciji Zavoda EN-KNAP, je bila premierno predstavljena 20. novembra v ATP Novo Mesto, (reprize 21. ter 25., 26., 27. in 28. 11.), ljubljanske reprize pa bodo 16. in 17. decembra ob 18.00 in 20.30 v Španskih borcih.

Povezani dogodki

Center kulture Španski borci, 27. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 10
Center kulture Španski borci, 26. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 5