STA, 29. 3. 2024

Velenje gostilo srečanje direktorjev in sodelavcev slovenskih kulturnih domov

V Velenju je v tem tednu potekalo dvodnevno srečanje članov Združenja kulturnih domov in ustanovah Slovenije (Kudus), ki povezuje 47 kulturnih domov in drugih ustanov iz vse države. V sklopu srečanja je potekala redna letna skupščina združenja, dvodnevno srečanje pa je bilo obogateno z razpravami, okroglimi mizami in predavanji.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je sporočil organizator dogodka Festival Velenje, se je na srečanju zbralo 65 direktorjev in programskih sodelavcev, zvrstila pa se je vrsta zanimivih tem o kulturnem managementu, decentralizaciji kulture in kulturnem turizmu.

Na redni letni skupščini so člani omenjenega združenja potrdili obsežen načrt dela za letos, prisluhnili so tudi primerom dobrih praks.

Na okrogli mizi z naslovom Sodelovanje in policentralizacija slovenskega kulturnega prostora so sodelovali igralec in nekdanji direktor Prešernovega gledališča Kranj Borut Veselko, dramaturg in umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš in koordinator programa v Slovenskem mladinskem gledališču Gašper Tesner.

Tretji del srečanja je bil namenjen aktualnima tematikama, nacionalnemu programu kulture in kulturnemu turizmu.

Predsednica združenja Kudus in direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny je vodila razpravo o predlogu nove resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031. Pogovarjala se je z generalno direktorico direktorata za razvoj kulturnih politik na ministrstvu za kulturo Tjašo Pureber in vodjo kabineta ministrice Nino Ukmar.

Kot je za STA povedala Pokorny, predstavniki kulturnih domov menijo, da so kulturni domovi zelo pomemben člen slovenske kulturne krajine in da so lahko izjemno dober partner ministrstva za kulturo pri uresničevanju načela decentralizacije kulture.

Navedla je tudi, da je 47 članov Kudusa lani priredilo več kot 15.000 kulturnih dogodkov po vsej Sloveniji, ki jih je obiskalo preko 1,5 milijona obiskovalcev.

"Želimo si, da bi bile podobne mreže, kot je Kudus, tudi sistemsko sofinancirane iz državnega proračuna, da bi bila sredstva projektnih razpisov ministrstva za kulturo regijsko bolj enakomerno razpršena, da bi kulturne domove še intenzivneje vključili v pripravo nacionalnih programov kulturno-umetnostne vzgoje," je dejala Pokorny.

Prav tako si želijo, da bi bilo ministrstvo za kulturo aktivnejši partner pri oblikovanju nove plačne politike, saj imajo direktorji kulturnih domov med vsemi primerljivimi direktorji v javnem sektorju najnižji izhodiščni plačni razred.

Pokorny tudi pričakuje, da bi jih v letih 2024 in 2025, ko je vodilna tematika Slovenske turistične organizacije Kultura in umetnost, ta organizacija intenzivneje vključila v snovanje programov, saj so na lokalni ravni največkrat najpomembnejši kreatorji produktov kulturnega turizma.

Direktorica Kulturnega društva Krško Darja Planinc pa je na okrogli mizi o kulturnem turizmu gostila generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Špelo Spanžel in Matejo Hafner Dolenc iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Kudus, Velenje, Festival Velenje