SiGledal, 6. 11. 2023

Razstava Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf

Slovenski gledališki inštitut vabi na odprtje razstave Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf. Razstava je nastala kot del praznovanj ob stoti obletnici umetnikovega rojstva. Na odprtju bosta spregovorila dr. Gašper Troha, direktor SLOGI in mag. Tea Rogelj, avtorica in kustosinja razstave. Z glasbenima vložkoma bo nastopila violinistka Jelena Ždrale.
:
:

Milan Butina med poslikavo kulis na dvorišču Mestnega gledališča ljubljanskega. / Foto: Arhiv SLOGI

V Kočevju, rojstnem kraju Milana Butine, so leto 2023 razglasili za njegovo kulturno tematsko leto. Pokrajinski muzej Kočevje je v Likovnem salonu Kočevje pripravil razstavo Hommage Milanu Butini, umetnikov jubilej pa poleg Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja z razstavama zaznamujeta še Galerija Staneta Kregarja (v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu) ter Galerija Hest v Mariboru.

Razstava Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju se osredotoča na umetnikov scenografski opus. Na njej bodo predstavili izbor skic iz obdobja med letoma 1951 in 1967, ki predstavljajo scenografske zasnove za štiriindvajset uprizoritev – sedemnajst je bilo postavljenih v Mestnem gledališču ljubljanskem, po ena v Celju, Trstu in Kranju, štiri so ostale nerealizirane. Izbor skic hranijo v ikonotečni zbirki – za obogatitev zbirke je v veliki meri zaslužna gospa Darja Butina, umetnikova hči, ki je SLOGI podarila Butinove scenografske skice, maketo, portrete ustvarjalcev in krokije iz zaodrja.

Milan Butina (21. 11. 1923, Kočevje – 24. 6. 1999, Ljubljana) velja za utemeljitelja likovne teorije na Slovenskem. Vendar ni deloval »le« kot slikar in likovni teoretik, temveč je bil tudi gledališki človek. Kot slikar in scenograf se je leta 1950 pridružil Mestnemu gledališču ljubljanskemu, kjer je bil pozneje, med letoma 1962 in 1967, zaposlen kot tehnični vodja. Kot scenograf (in pogosto tudi kostumograf) je soustvaril več kot devetdeset uprizoritev, ne zgolj v Mestnem gledališču ljubljanskem, temveč tudi v Mladinskem gledališču v Ljubljani, Slovenskem narodnem gledališču v Trstu, Drami SNG v Mariboru, Mestnem gledališču v Celju, Prešernovem gledališču v Kranju, Mestnem lutkovnem gledališču v Ljubljani in Operi SNG v Ljubljani. S scenografskimi osnutki je sodeloval na trienalih gledališke scenografije in kostumografije na Sterijevem pozorju v Novem Sadu ter na Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora na Češkem na Češkem.

Poleg avtorice in kustosinje mag. Tea Rogelj so pri razstavi sodelevali še Dana Kodermac z digitalizacijo in grafičnim oblikovanjem, Andrej Ovsec je opravil tehnično oblikovanje, mag. Sandra Jenko vodi pedagoški program, za lekturo pa poskrbel je Andraž Polončič Ruparčič.

Med 15. novembrom in 13. decembrom bo možen tudi obisk vodenega ogleda. Z urnikom ogledov se je mogoče seznaniti tukaj.

SLOGI, Tea Rogelj, Milan Butina

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki

Nika Arhar, SiGledal, 21. 2. 2011
Humor je kategorija notranje svobode
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 18. 7. 2021
Režiser, ki je v bistvu igralec
Anja Bunderla, SiGledal, 6. 12. 2013
Brez samote ne gre ali Srečko Fišer