STA, 10. 5. 2013

V zagrebškem HNK premiera Češnjevega vrta v režiji Vita Tauferja

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) iz Zagreba bo danes premiera predstave Češnjev vrt v režiji Vita Tauferja. Režiser je opozoril na aktualnost besedila, ki ga določa izgubljenost sodobne družbe, brez jasnih smernic.
:
:

Vito Taufer / foto Žiga Koritnik

Češnjev vrt velja za eno najbolj prepoznavnih drama Antona Pavloviča Čehova. Češnjev vrt so na Hrvaškem prvič uprizorili leta 1916, toda drama je bila kasneje le redko na repertoarju hrvaških gledališč, je na nedavni novinarski konferenci spomnila direktorica Drame HNK Sanja Ivić. Češnjev vrt je bil v zagrebškem HNK nazadnje na sporedu pred 35 leti.

"Žalostno zgodbo o vsesplošni jalovosti časa, ki je predstavljena skozi usodo obubožane plemiške družine, ki se je po dolgem času vrnila na svoje rusko posestvo, se je Čehov odločil povedati na vesel in zabaven način," je dejal Taufer.

Samo leto dni po premieri predstave v Moskvi, januarja 1904, je izbruhnila revolucija, ki je zastavila vsa vprašanja, katera je Čehov obravnaval v svoji viziji Rusije in njenih ljudi, ki so bili po nastopu kapitalizma izgubljeni.

To so vprašanja, ki nas težijo tudi danes: vprašanje stanja sodobne družbe, ki se je znašla v civilizacijski slepi ulici, je še ocenil Taufer.

V Češnjevem vrtu bodo nastopili številni znani hrvaški gledališki igralci, kot so Alma Prica, Ljubomir Kerekeš, Goran Grgić, Ivo Gregurević in Žarko Potočnjak.

Taufer je lani v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki uspešno režiral dramo Mihaila Jurjeviča Lermontova Maškarada.

V HNK Zagreb so sezono odprli z Evripidovo dramo Medeja v Pandurjevi režiji.

Zagreb, Vito Taufer, HNK