STA, 23. 12. 2013

V Stari mestni elektrarni drevi zadnji plesni dogodek Dovoli piškotke

V Stari mestni elektrarni bodo drevi ob 20. uri pripravili zadnji letošnji dogodek - plesne sole Dovoli piškotke. Po besedah programske vodje programa Stare elektrarne Mojce Jug se bodo v "kratkih solih na stopnji improvizacije ter v delu v nastajanju" predstavile Jerca Rožnik Novak, Maša Hawlina, Eva Posedel, Veronika Valdes in Enya Belak.

Enya Belak / foto: Nuša Jurjevič

Današnji večer zavod Bunker pripravlja v sklopu Iskre, ki je namenjen prebliskom novega in inovativnega, bodisi neuveljavljenih mladih umetnikov bodisi poznanih, ki imajo kakšno novo idejo.

Ustvarjalke, ki so se v sklopu Isker predstavile že lani s skupno predstavo, imajo popolnoma odprte roke, brez kakršnihkoli navodil, je dejala Jugova. Posamezni nastopi bodo dolgi med pet in sedem minut, delo v nastajanju Belakove Deklica z zmajem pa okoli 20 minut.

Za koncept, koreografijo, ples in video Belakove je dramaturgijo pripravila Andreja Kopač, animacijo in oblikovanje je prevzela Nuša Jurjevič, glasbo Uroš Buh, scenografijo Sabina Belak, kostumografijo pa Andrej Vrhovnik. Delo bo premierno uprizorjeno prihodnje leto.

Rožnik Novakova se bo predstavila s projektom Stop! Zanjo je tekst napisala Alja Ferjan, glasbo pa Stephan Mastnak.

Hawlina - njen nastop je zaradi poškodbe pod vprašajem - s projektom Videti se videti, za katerega je video pripravila Belakova, preizprašuje kompleksnost telesa, lepote in samopodobe, ki so pod stalnim diktatom oglaševanja, mode in medijev.

Posedelova se v plesnem solu Hvala za pozornost sprašuje o človeški potrebi po pozornosti. Glasba v ozadju je delo Just Friends Avalance. Za video projekcijo bo poskrbela Katarina Zakonjšek.

Veronika Valdes se bo predstavila s projektom Hit(no)rost - trenutek, ko misliš, da je vse na svojem mestu. Glasbo so pripravili Beno Novak, Peace Orchestra in Alexander Desplat.