STA, 21. 9. 2020

V Velenju konec tedna 31. Pikin festival

V Velenju bo v soboto in nedeljo, pa čeprav poseben in drugačen, kot ni bil še nikoli, potekal 31. Pikin festival, ki so ga letos poimenovali Mini Pikin festival. V mestno središče Velenja bo Pika vabila družine, ki si bodo lahko ogledale 15 različnih prizorišč. Častna pokroviteljica letošnjega festivala pa je pesnica Anja Štefan.
:
:

Foto: Pixabay

Glavni štirje odri, in sicer Zeleni - Titov trg, Rumeni - osrednje otroško igrišče, Rdeči - travnik pri Galeriji Velenje, Moder - ploščad pri Osnovni šoli Gustava Šiliha, bodo obiskovalcem omogočali varno spremljanje gledaliških, lutkovnih, glasbenih ter čarovniških predstav ter drugih dogodkov, ki se bodo zaradi omejenega števila vstopnic čez dan tudi ponovili, je sporočil organizator dogodka Festival Velenje.

Za vsak dogodek bodo na voljo brezplačne vstopnice, ki jih bo možno dvignili na info točkah na dan dogodka, uro pred začetkom pa le še ob odru, kjer bo dogodek potekal. Gostili bodo znane glasbenike, lutkarje in umetnike, med drugimi bodo nastopili Anika Horvat, Plesna šola Kazina, Magic Aleksander, Sam Sebastian, Challe Salle, Eva Škofic Maurer, Damjana Golavšek, Plesni teater Ljubljana, Bepop ladies, Lutkovno gledališče Velenje in Pihalni orkester Glasbene šole Velenje.

Ob tem bodo obiskovalcem različne plesne, ustvarjalne, gibalne, umetniške in raziskovalne dejavnosti ponudili še na dodatnih 11 prizoriščih.

V Galeriji Velenje bodo ob družinskih vodenjih po aktualni razstavi pripravljali delavnice safari joge, lego robotike, tolkalstva in ustvarjanja na temo narave, v Kinu Velenje bodo obiskovalcem ob multimedijski delavnici na voljo štiri brezplačne filmske projekcije.

Knjižnica Velenje bo ob bogatem naboru Pikinih razstav pripravila posebne Pikine otočke z igrami naši staršev, lego robotiko, pravljično jogo, glineno ustvarjalnostjo, kvizom in knjižnim sejmom, tudi letos pa bodo pridne bralce nagradili s Pikino bralno značko. Ljudska univerza Velenje - Večgeneracijski center Planet generacij bo pripravila razstavo Unicefovih punčk iz cunj, ki jih šivajo prostovoljke oz. udeleženke Planeta generacij.

Muzej Velenje bo obiskovalce vabil za debele grajske zidove v srednjeveško življenje z vitezi, plesalci, glasbeniki, raziskovalnimi nalogami in pravljicami. Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje bo v festivalskem tednu pri Vili Rožle pripravila 47. Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo za osnovnošolce Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, obiskovalci pa si bodo ob tem lahko izdelali še svojo mini leseno umetnino, si ogledali gledališko predstavo in se pridružili vodenemu ogledu bogatega Sončnega parka.

Pikina plesna dvorana se bo letos preselila na športno igrišče Osnovne šole Gustava Šiliha, migalo pa se bo tudi v Pikinih gibalnicah Športne zveze Velenje v parku pred Gimnazijo Velenje - motorični poligon bo letos otroke izzival pod sloganom Pika zmore to tudi brez rok. Glasbena šola Velenje pa bo poskrbela za bogat glasbeni program na številnih prizoriščih festivalskega vikenda.

V atriju Velenjskega gradu bodo v sredo odprli Pikino fotografsko razstavo z naslovom Po pikastičnih obronkih Šaleške doline. Fotografije za razstavo so v okviru Pikinega fotografskega natečaja prispevali osnovnošolci Šaleške doline in tako skupaj z velenjskimi muzealci sestavili mozaik podob kulturnih in naravnih znamenitosti Šaleške doline.

Častna pokroviteljica 31. Pikinega festivala pa je slovenska pesnica in pisateljica Anja Štefan, ki ji bodo v torek v Galeriji Velenje podelili naziv in plaketo Pikine ambasadorke, na pogovoru z njo bo sodelovala tudi avtorica trenutne razstave v galeriji Marjanca Jemec Božič.

Pikin festival