STA, 10. 10. 2021

V velenjskem domu kulture v torek premiera muzikala Vesna

V Domu kulture Velenje bo premiera muzikala Vesna, ki je nastal v koprodukciji Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda iz Velenja in Festivala Velenje. Gre za osnovnošolsko priredbo klasične zgodbe po filmski uspešnici Mateja Bora iz 60 let minulega stoletja, so sporočili iz osnovne šole, ki letos praznuje 60 let obstoja.

Foto: Pixabay

Muzikal Vesna prinaša zgodbo o nedolžni razigranosti, ljubezenskih prigodah in mladostniških izzivih, s katerimi se soočajo šolarji tik pred nacionalnimi preverjanji znanja. Vesna je kot muzikal doživela preporod leta 2018 pod taktirko režiserja Vojka Anzeljca, avtorja glasbe Matjaža Vlašiča in producenta Gorazda Slaka.

Pri projektu Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda so sodelovali priznani glasbeniki, med njimi idejni vodja zasedbe Jazoo Tomaž Pačnik.

Premiera muzikala Vesna sovpada s praznovanjem 60-letnice od odprtja OŠ Mihe Pintarja Toleda, ki velja za najstarejšo velenjsko osnovno šolo. Temeljni kamen je bil položen 31. avgusta 1953. Novembra leta 1955 so bile zgrajene prve štiri učilnice, ki so bile neogrevane. Pouk je v njih potekal v dveh izmenah, takrat tudi še na stari šoli in še v dveh prostorih izven šolske stavbe.

Dela na šoli so se nadaljevala vse do šolskega leta 1961/1962, čeprav je bilo slovesno odprtje šole že 25. maja 1960. Takrat se je začela pisati čudovita zgodba znanja, radosti in otroškega veselja, je povedal ravnatelj šole Sebastjan Kukovec.

Vesna