STA, 20. 4. 2017

V Trstu predstava o idealih treh tržaških alpinistov

Slovensko stalno gledališče in Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine v Trstu bosta v petek krstno uprizorili novo dramsko besedilo Marka Sosiča Grozljiva lepota, v kateri je tržaški avtor svobodno interpretiral podvige, zapise in življenja treh tržaških alpinistov. Predstavo z dvojno zasedbo in jezikovno različico je režiral Matjaž Farič.
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Tržaški gledališči sta moči in igralska ansambla ponovno združili po koprodukciji ob obletnici prve svetovne vojne - Trst, mesto v vojni, prav tako na Sosičevo besedilo. Tokrat sta izbrali za gledališče nekoliko neobičajno temo, in sicer alpinizem s svojimi življenjskimi in filozofskimi vprašanji, ki jih mojstri plezanja postavljajo vsakič, ko se v višini soočajo z večnostjo narave in z lastno minljivostjo.

Sosič je besedilo napisal v slovenščini. V italijanščino ga je prevedla Laura Sgubin, dramsko adaptacijo pa je podpisala Žanina Mirčevska. Avtorjeve dramske podobe so nastale na podlagi svobodne interpretacije podvigov, zapisov in življenj tržaških alpinistov Emilia Comicija, Enza Cozzolina in Tiziane Weiss, vendar pa hočejo biti bolj zveste njihovim idealom kot biografskim podatkom.

"Most med poetično dimenzijo teh idealov in realnostjo usodne strasti je postavil režiser in koreograf Matjaž Farič, ki ponuja emocijsko nabito branje tudi skozi fizično izražanje igralcev, ki se v predstavi preizkušajo v simulaciji plezanja in epskih vzponov, kar daje njihovim kreacijam poseben čar in avtentičnost," so zapisali v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu.

Posebnost predstave Grozljiva lepota/Paurosa bellezza je dvojna različica, saj bodo alternirale ponovitve v slovenščini in v italijanščini, z igralci ansamblov obeh sodelujočih gledališč. Nespremenjeni bodo besedilo, prizori, koncept, režija, predstavi pa se bosta razlikovali po emocijah in kreacijah. Protagonisti slovenske različice bodo Maruša Majer, Primož Forte in Tadej Pišek, v italijanski različici pa bodo igrali Lara Komar, Riccardo Maranzana in Filippo Borghi.

Vse abonmajske ponovitve obeh gledališč bodo na sporedu v Mali dvorani SSG, kjer bodo slovenske predstave opremljene z italijanskimi nadnapisi. Štirikrat bo imelo občinstvo priložnost, da si v istem večeru ogleda obe predstavi.

"Resničnost in fikcija se bosta prepletali na osnovi misli, zgodb in besed Emilia, Enza, Tiziane in Rite (Rosani), ob katerih bo tudi lik avtorja na eni strani in impozantne, fascinantne in nevarne Gore na drugi. Gora je namreč prava protagonistka 'grozljive lepote', o kateri je govoril legendarni Emilio Comici, je tista skrivnostna sila, ki vabi plezalce do skrajne meje svojih fizičnih zmogljivosti na vseh gorah sveta, skozi brezna, praznine, samoto, adrenalin, včasih tudi smrt, kot se je zgodilo vsem plezalcem, ki jih predstava obravnava," so še zapisali v gledališču.

Umetniško ekipo so sestavljali dramaturginja Staša Bračič, kostumografka Sanja Grgič, scenografinja Ana Rahela Klopčič. Projekcije in izbor glasbe je podpisal režiser.

Premiera predstave bo v petek, 21. aprila, najprej v italijanski, zatem še v slovenski različici. Da bi se publika lahko še globlje vživela v vsebino predstave, bo pol ure pred začetkom vsake ponovitve na voljo videopredstavitev v opremljenem prostoru v vhodni veži Kulturnega doma. Uvodna predstavitev bo tokrat posebno bogata, saj so pri njej sodelovali avtor, režiser in sodelavci koprodukcije in je bila posneta v prelepem okviru doline Glinščice, kjer so plezali tudi protagonisti predstave. Videopredstavitev je posnel in montiral Luca Quaia.

Zamisel za temo predstave je nastala na srečanju ravnatelja Stalnega gledališča FJK Franca Peroja z avtorjem Markom Sosičem. “Na mizi sem imel ponatis krasne Comicijeve knjige Alpinismo eroico, ki sem mu ga posodil. Tako je nastal projekt Grozljive lepote," je povedal Però. "Na valu navdušenja sem poklical Spira Dalla Porta Xydiasa in mu omenil projekt, ki je združeval njegovi ljubezni, Gledališče in Gore. Želel sem, da bi bil z nami v petek, da bi sedel v prvi vrsti. Njemu bi posvetil italijansko različico te predstave."

Alpinizem in podvigi tržaških alpinistov so sugestivna in obširna tema, ki je vredna globljega obravnavanja tudi v spremnem programu predstave. V soboto, 22. in 29. aprila bodo tako koproducenti priredili predavanje in okroglo mizo na teme predstave Grozljiva lepota. V soboto, 22. aprila ob 19. uri v Klubskem prostoru bo filozof Jernej Šček predaval o Emiliu Comiciju: analiza njegove biografije in besed bo opremljena z videoposnetki in redkimi fotografijami.

V soboto, 29. aprila ob 17.30 bo sledila okrogla miza v koči Premuda v Boljuncu: protagonisti tega zanimivega pogovora bodo avtor besedila Marko Sosič, pisatelj in novinar Paolo Rumiz, alpinist Dušan Jelinčič. Moderator bo novinar Luciano Santin. Pogovor bo potekal v italijanščini. Obe srečanji bosta s prostim vstopom.

V spremni program nove uprizoritve spada tudi otvoritev razstave v vhodni avli Kulturnega doma. Tokrat se bodo vrnili člani Društva za umetnost Kons s svojo novo kolektivno razstavo, ki nosi naslov Gozd. Otvoritev bo ob predpremieri predstave v četrtek, 20. aprila ob 20.uri.

Povezani dogodki

SSG Trst, 21. 4. 2017
Alpinizem je umetnost in bratstvo…