STA, 16. 2. 2023

V tekmovalnem programu letošnje Gibanice osem predstav, novost fringe program

Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica bo letos že 11. po vrsti. Potekal bo od 22. in 25. februarja. V tekmovalnem programu bo na ogled osem predstav. Letos na Gibanici sodeluje več kot 20 tujih gostov iz 17 držav. Novost je fringe program. Nagrade bodo podelili v soboto ob zaključku festivala.
:
:

Dogajanje Gibanice bo potekalo na več lokacijah v Ljubljani, od Cankarjevega doma do Kina Šiške, Centra kulture španski borci, Stare mestne Elektrarne, JKSD Studia in Skladovnice ter Hiše otrok in umetnosti.

Festival Gibanica se bo sklenil s podelitvijo nagrad Gibanice 2023 in nagrad Ksenije Hribar. Podelili bodo med drugim nagrado za najboljšo predstavo Gibanice 2023 po izboru občinstva ter nagrado za najboljšo predstavo Gibanice 2023 po izboru mednarodne strokovne žirije v sestavi Italijana Roberta Casarotta, Dries Douibi iz Belgije in Lee Loeb (Švica/Argentina). Nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo letos prejme plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač.

Predstave za tekmovalni program je izbrala tričlanska mednarodna selektorska ekipa, tokrat v sestavi Pie Krämer iz Nemčije, Biljane Tanurovske - Kjulavkovske iz Severne Makedonije in Maje Kalafatić iz Slovenije. Slednja je na novinarski konferenci prek videopovezave iz Helsinkov povedala, da je bila izbira težka.

Selektorice so v tekmovalni program izbrale sedem predstav, predstava Reči Reči pa se je z nagrado strokovne žirije s pretekle Gibanice za koreografa Jana Rozmana za predstavo Predmetenje v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Kot je pojasnila Maja Kalafatić, je letos skupno prispelo 49 prijav, najtežje pa je bilo vzpostaviti vrednostni sistem izbire, ki je na koncu temeljil na izboru predstav, "ki gledajo vnaprej, ponujajo različne bodoče načine plesne prakse, svežino ali predstave, ki so bile v prestopnem polju". Je pa izpostavila, da je dobro, da je prispelo veliko različnih predstav z zelo različnimi estetikami, načini razmišljanja, ustvarjanja plesa.

Izbranih sedem predstav je med seboj različnih, se pa vsaka na svoj način ukvarja z vprašanji tehnologije in umetnosti, telesa in umetnostjo, načini gledanja predstave s položaja gledalca, performerja, pripovedovanjem, glasom, s tem, kaj plesna praksa je, kam se lahko ples razvije naprej, kakšna so koreografska orodja, ali jih ples sploh rabi in tako naprej, je še povedala Maja Kalafatić.

V tekmovalni program so se poleg predstave Reči Reči Jana Rozmana in Julije Keren Turbahn uvrstile še Oh, kako zelo običajno Bojane Robinson in Katje Legin, Venera: Med ujetostjo in letenjem Male Kline, Poljub Kristine Aleksove, Loupa Abramovicija in Tomaža Groma ter U.F.O.: Poklon Katalini Ladik Jule Flierl in Irene Z. Tomažin. Uvrstile so se tudi PČP - Preživljati čas plesaje Mateja Kejžarja, Viktorije Bubalo, Dore Brkarić in Daniele Petković, Vstajenje 2.0 Bena Novaka, Elvisa Homana in Boštjana Simona ter Brina - Kinestetični spomenik Leje Jurišič, Bare Kolenc, Petra Kutina, Patrika Lechnerja in Mathiasa Lenza.

Gibanico tradicionalno spremlja diskurzivni program, ki letos po besedah članice umetniškega odbora 11. Gibanice Mojce Kasjak prinaša dve programski enoti; v petek bo okrogla miza o razvojnih strategijah na področju sodobnega plesa, dan kasneje pogovor z ustvarjalkami in ustvarjalci predstav letošnje Gibanice pod naslovom V izgrajevanju.

Letošnja Gibanica prvič prinaša tudi fringe program s šestimi dogodki, od plesne predstave, podprte s plesno instalacijo I Only See You at Night, izkustvene plesne predstave in delavnic za najmlajše Od kapljice do Ocena do performansa Srečanja in plesne video instalacije DSPS25 +3.

Nina Meško, prav tako članica umetniškega odbora 11. Gibanice, je ob tem povedala, da so na Društvu za sodobni ples Slovenije že dolgo razmišljali, kako bi festival tudi povezal slovensko plesno sceno in da bi tudi vsa širša slovenska plesna skupnost Gibanico posvojila kot praznik slovenskega plesa, ki poteka vsake dve leti, temu pa naj bi prispeval prav fringe program.

Med Gibanico bo v Ljubljani potekalo tudi uvodno srečanje za Balkansko plesno platformo, katerega namen je najprej združiti plesne platforme in ustvarjalce na področju sodobnega plesa z Balkana in nato dolgoročno organizirati omenjeno platformo.

Bogatemu in prepoznavnemu programu tudi pri tujih producentih in selektorjih navkljub se bienale slovenske sodobne plesne umetnosti po besedah izvršne producentke 11. Gibanice Mojce Zupanič sooča s finančno podhranjenostjo, a kljub temu "optimistično zrejo v prihodnost". Kot je še dodala, si želijo, da bi festivalsko dogajanje doseglo čim več ljudi in da bi se povečala prepoznavnost sodobnega plesa, ki je "v primerjavi z ostalimi umetniškimi zvrstmi na robu zaznave".

Gibanica vse od leta 2003 predstavlja slovensko sodobno plesno produkcijo in ponuja nabor najboljših predstav slovenskega sodobnega plesa in je najpomembnejša sodobnoplesna platforma v Sloveniji.

Gibanica