STA, 13. 6. 2024

V CD plesna zvočno-gibalna predstava Urške Centa in Domna Novaka

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo v četrtek, 13. 6., premiera plesne predstave Urške Centa in Domna Novaka z naslovom Tam, v vrtu. Z njo vabita "v vrt dveh, ki v njem odstirata lepoto mehanizmov poslušanja", so zapisali v CD. Premiera je del cikla Noches de tablao, ki predstavlja umetnost na področju sodobnega flamenka.
:
:
Foto: Lucija Helena
Foto: Lucija Helena
Foto: Lucija Helena

V svojem početju prisluškovanja naravi odkrivata svetove zvoka in njihovo odzvanjanje v polju vidnega. Pri tem jih prevajata skozi lastni telesi, da v njima razširita domišljijske potenciale in opazujeta njihovo sovpadanje s svetom giba. Koreografinja in plesalka Urška Centa ter dramski igralec Domen Novak skozi zvočno-gibalno predstavo vodita "s čistim instinktom radovednosti in ta med njima ustvarja povezave in plete odnose, ki preizprašujejo linearne poteke dogajanja", so zapisali v CD v opisu predstave.

Podobe, ki prihajajo iz različnih osebnih časovnih obdobij dveh soustvarjalcev, so razrez njune performerske identitete, znotraj njih pa potekata iskanje medsebojnega stika ter raziskovanje njunega sobivanja in soodvisnosti. Vrt razumeta kot igrišče, mikrokozmos človeških interakcij, zgradbo skupnosti, prostor za raziskovanje različnih konstelacij odnosov, kraj povabila. Skupaj opazujeta daljnosežnost in verižnost reakcij v njem in onkraj njega, pri tem pa poudarjata vlogo čutov pri oblikovanju človeške izkušnje.

V predstavi se, kot še zapisali v CD, iz ozadja zrcali tudi misel o družbenem vrednotenju človekove odvisnosti od narave. Negovanje vrta je metafora, ki za umetnika pomeni kulturno vrednoto ter ju kot posameznika nenehno povezuje z vsem živim in jima ponuja odločitev o bolj izostreni izkušnji prisotnosti v svetu.

Predstava Tam, v vrtu je plod koreografske raziskave vzporednosti giba in zvočnosti, ki sta jo Centa in Novak izvedla s pomočjo delovne štipendije ministrstva za kulturo za področje glasbenih umetnosti. Delo sta predstavila oktobra lani v miniaturi Miniatura no. 9 v Atriju ZRC ter še novembra v zvočni koreografiji The Garden, ki je bila izbrana za predstavitev na mednarodnem festivalu sodobne umetnosti FIAC v Leonu v Mehiki.

Premiera predstave v CD bo potekala v sklopu cikla Noches de tablao, ki predstavlja umetnost na področju sodobnega flamenka. Oblikujejo ga interdisciplinarni umetniški dogodki, osnovani predvsem na živi povezavi glasbe in plesa, ter spremljevalni program izobraževalnih in teoretskih vsebin. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med umetniško prakso flamenka in drugimi glasbenimi žanri in predstavljajo nove ustvarjalne pristope h glasbeni, plesni in performativni umetnosti, so še pojasnili v CD.

Urška Centa, Tam v vrtu, Noches de Tablao, Domen Novak, CD