STA, 24. 1. 2024

V Stari mestni elektrarni začetek cikla YUFU z razmisleki o jugofuturizmu

S predstavitvijo mednarodne raziskovalne skupine YUFU in njenih dognanj v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana se danes začenja cikel YUFU, ki bo do 27. januarja potekal v produkciji Maske Ljubljana. Cikel predstavlja sklepni del Maskinega premišljevanja o jugofuturizmu.
:
:

Foto: Arhiv Maska

Zamisel o jugofuturizmu se je sicer porodila leta 2020, po zgledu drugih, že uveljavljenih futurizmov, pa so poskušali vzpostaviti nov poligon sodelovanj in premislekov o skupni prihodnosti.

Kot je na nedavni novinarski konferenci izpostavila sokuratorka cikla Pia Brezavšček, so želeli odpreti pojem jugofuturizma širše v regiji kot vprašanje. Zanimalo jih je, kaj jugofutrizem pomeni skozi perspektivo generacije, ki ni nujno imela izkušnje življenja v bivši Jugoslaviji, ampak ima v kolektivnem nezavednem še vedno idejo o Jugoslaviji. Pri tem ni šlo za nostalgično vračanje, ampak so jih zanimale možnosti za prihodnost. Kot je še povedala, so veliko odgovorov že dobili, sedaj pa predlagajo "sklepno, a ne povsem sklepno varianto jugofuturizma z odprtim koncem in zrenjem v prihodnost".

S Ciklom YUFU bomo prevpraševali teme, kot so odrast kot logika vzdržnosti, ekofeminizem, politike skrbi, medvrstna pravičnost, empatičnost, solidarnost itn, so zapisali pri Maski Ljubljana.

Cikel bodo odprli s predstavitvijo mednarodne raziskovalne skupine YUFU in njenih dognanj ter z zagonom spletne strani www.yufu.kompot.si, ki so jo zasnovali skupaj z odprtokodno programersko skupino Kompot, kjer je vsakdo vabljen k dodajanju in spreminjanju gesel skupnostnega jugofuturističnega manifesta v nastajanju. Ob tej priložnosti so izdali tudi ponatis revije Maska, št. 209-210: YUFU 2.0.

Ob 20. uri bo sledila premiera performansa v Sarajevu rojene umetnice, pesnice in feministke Alme Gačanin Kako dobro si se odrezala danes?, v katerem avtorica problematizira nevidno in nadurno delo ter postavlja pod vprašaj čas, denar in vrednost. Kot je povedala na novinarski konferenci, poskuša skozi performans tudi ilustrirati izgubljenost, ki jo je njena država doživela po tranziciji iz socializma v nacionalizem in nato šovinizem.

Cikel bo med drugim ponudil še performans Prihodnost 14B avtorja Roka Kranjca v Ustvarjalnem laboratoriju Krater, hrvaški producent, skladatelj in umetnostni zgodovinar Nikola Krgović, delujoč pod imenom N/OBE, se bo predstavil s HYBRID DJ SET, na programu je tudi večer kratkih filmov v sodelovanju z Radiem Študent, ki bo prinesel jugofuturistične road-trip filmske zapise. 

Poleg tega bo v Stari mestni elektrarni na ogled razstava YUFU; šuškavke 21. stoletja, ki bo predstavila modne premisleke študentov katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani o ikoničnih "šuškavkah" - šelestečih trenirkah. 

Maska, YUFU