STA, 1. 9. 2021

Sergei Polunin v novi predstavi pleše skozi Dantejeve verze

V sklopu Festivala Ravenna bo na sporedu premiera predstave Dante Metanoia v izvedbi kontroverznega plesalca Sergeja Polunina. Tridelna predstava je nastala po naročilu festivala v programu Trilogia d'Autunno, ki so ga tokrat posvetili 700. obletnici smrti velikega italijanskega pesnika Danteja Alighierija in njegovi Božanski komediji.
:
:

Foto: Pixabay

Pri festivalu so se tokrat odločili, da bodo v sklopu Trilogia d'Autunno predstavili tri dele Božanske komedije, skozi katere bo odplesal Polunin. So pa koreografijo Pekla zaupali Rossu Freddieju Rayju, za koreografsko videnje Raja angažirali Jiržija Bubenička, medtem ko je za koreografija romanja skozi Vice poskrbel kar Polunin, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Poluninova nova plesna predstava je naslovljena Dante Metanoia. Beseda metanoia po razlagi Anse v grščini nakazuje na neko popolno preobrazbo, sama predstava pa je "vizionarska freska, zgodba o tem, kako se nekdo skuša otresti svojih demonov".

Kontroverzni baletnik z ukrajinskim, ruskim in srbskim državljanstvom je dejal, da si je za koreografijo izbral Dantejeve Vice, kot neko vmesno pot, saj meni, da je tudi sam v podobni življenjski fazi. Sicer pa je gledalcem napovedal, da jih bo vzel s seboj na potovanje od Pekla do Raja, ne glede na to, kako bo tlakovana pot. "Vsak od nas namreč prehodi pot, ki je ni nihče poprej," je še razmišljal.

Ansa pa je poročala, da je trojna koreografija pravzaprav Poluninova metanoia, njegovo popotovanje v družbi Danteja: "Pesnik in zvezdnik, upornika in izgnanca v iskanju izgubljenega doma, oba zaznamovana z osebnimi krizami, se potopita vase v iskanju smisla in ljubezni, ob čemer svoj osebni raj odkrijeta v umetnosti in ustvarjalnosti." Tako je predstava tudi zgodba o posamezniku, ki se po padcu ponovno dvigne, podobno, kot se je to zgodilo kontroverznemu plesalcu, s čemer pa tudi ostale navdihuje k preobrazbi.

Dante Metanoia bo na sporedu festivala do 5. septembra.

Božanska komedija, Sergej Polunin, Dante Alighieri