STA, 30. 9. 2019

V Stari mestni elektrarni Snježana Premuš z novo predstavo

V Stari mestni elektrarni bo nocoj ob 19. uri premiera nove predstave plesalke in koreografinje Snježane Premuš. Naslovila jo je po verzu iz pesmi Johna Cagea Vsak zdaj je čas, prostor, k njej pa povabila še sedem ustvarjalcev. S predstavo nadaljuje raziskavo o somatskem principu dela, ki izhaja iz telesa in samoopazovanja.
:
:

Foto: Madster

Po predstavah Fizične manifestacije in Poiesis sebstva, za kateri je Snježana Premuš leta 2017 prejela nagrado Ksenije Hribar, se je avtorica lotila nadaljevanja raziskave ter iskanja orodij in sistemov s pomočjo somatske prakse v koreo-socialnem projektu. Kot so sporočili iz zavoda Bunker, bo osem akterjev zasedlo prostore Stare elektrarne Ljubljana in uprizorilo dogodke v različnih formatih, od laboratorijev za zaključene skupine, do instalacijske uprizoritve za javnost.

Tokrat so se avtorici pridružili naslednji umetniki: Tina Valentan, Dragana Alfirević, Dejan Srhoj, Anja Bornšek, Gregor Zorc, Boštjan Perovšek in Špela Škulj.

Za novo uprizoritev je Snježana Premuš vzela naslov po verzu iz pesmi Johna Cagea: Vsak zdaj je čas, prostor. "Tako je časovnost našla razpoko v zdaj, zdajci, kjer vsaka gesta pripada prostorsko-časovnemu kontinuumu in se spomin realizira skozi nastajanje. V gledališki prostor Stare elektrarne so ustvarjalci zarisali zemljevid, ki ga določajo koordinate, ne nujno očitne in razpoznavne. Pa vendar berljive, če vstopiš vanje," so še zapisali v Bunkerju.

Snježana Premuš se v zadnjih letih ukvarja s procesnim delom, v katerega je vključila plesalce in igralce različnih plesnih provenienc in tehnik, pa tudi gledalce in opazovalce različnih poklicev in senzibilnosti. Iz tega je ustvarila avtorska dela Inteligentno telo, Fizične manifestacije, Poiesis sebstva in Vsak zdaj je čas, prostor.

Pri svojem delu se naslanja na metodo body-mind centering. Gre za enega od somatskih principov dela, ki izhaja iz telesa, iz samoopazovanja. Ta princip jo zanima, ker imajo po njenih besedah različni sistemi v telesu v sebi različne kvalitete, iz katerih lahko nato razviješ gib, hkrati pa sta v njih naseljeni misel in spomin.

Ponovitvi predstave bosta v torek in sredo ob 19. uri.

Snježana Premuš