STA, 4. 5. 2015

Umrla je slavna ruska balerina Maja Plisecka

V 90. letu starosti je 2. maja v Nemčiji umrla slavna ruska balerina Maja Plisecka. Za legendo baletnega sveta je bil usoden srčni napad, so sporočili iz ruskega teatra Bolšoj.
:
:

Maja Plisecka v vlogi Carmen (1974) / Foto: Wikimedia Commons

"Njeno srce je prenehalo biti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v soboto zvečer sporočil direktor Bolšoja Vladimir Urin. "Njen mož me je poklical. Utrpela je močan srčni napad. Zdravniki so se borili, a je niso mogli rešiti," je pojasnil.

Ugledni ruski kulturni veljak Mihail Švidkoj je smrt Plisecke označil za "bolečo izgubo". Balerina je bila "božanska in strastna plesalka in igralka". "Rusija žaluje za veliko žensko in umetnico," je še dodal.

Sožalje je družini Plisecke izrekel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, so sporočili iz Kremlja.

Plisecka je bila rojena 20. novembra 1925 v Moskvi. V dolgi in izredno uspešni karieri je odplesala številne vodilne baletne vloge v Bolšoju, kjer je bila med letoma 1943 in 1989 primabalerina.

Mednarodno slavo sta ji prinesli vlogi v Labodjem jezeru in Trnjulčici. Delala je tudi kot koreografinja.

Pred smrtjo je skupaj z možem, skladateljem Rodionom Ščedrinom, živela razpeta med Moskvo in Münchnom.

Življenje Plisecke je zaznamovalo politično preganjanje. Njen oče je izginil leta 1938 med političnim pregonom v času diktatorja Josefa Stalina. Balerina je šele 52 let kasneje izvedela, da je bil kmalu po aretaciji ustreljen.

Ko je bila stara 11 let, so njeno mati, slavno igralko, deportirali v Kazahstan. Kot "hčerka sovražnikov ljudstva" je imela Plisecka prepoved potovanja iz države. Šele šest let po Stalinovi smrti, leta 1959, ko ji je bilo 34 let, je lahko z Bolšojem odpotovala na gostovanje v ZDA.

Maja Plisecka