STA, 21. 10. 2023

V SSG v Trstu premiera koprodukcijske predstave Kakor v nebesih

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo drevi premierno uprizorili predstavo Kakor v nebesih, ki je nastala po filmskem scenariju Šveda Kaya Pollaka v režiji Sama M. Strelca. Koprodukcija SSG z Glasbeno matico in Mestnim gledališčem Ptuj pripoveduje o življenjskih dinamikah znotraj pevskega zbora, so zapisali v gledališču.
:
:
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Na zamisel o gledališki predstavi je prišel režiser, ki se je že pred desetimi leti navdušil nad zgodbo, ko je prebral dramsko adaptacijo, nastalo po scenariju švedskega filma. Pritegnila sta ga dva vidika - vprašanje o vlogi umetnosti tudi izven poklicnih krogov in tista nevidna mreža odnosov, ki povezuje ljudi in usode znotraj vsake skupnosti, so zapisali v tržaškem gledališču.

Protagonist predstave je dirigent na vrhuncu mednarodne kariere, ki mora iz zdravstvenih razlogov zapustiti koncertne odre. V želji po miru in samoti se vrne v rojstni kraj, kjer ga vaščani kmalu prepričajo, naj prevzame vodstvo cerkvenega zbora. Ko skozi pevsko sobo stopi v središče vaškega dogajanja, se začne dinamika odnosov v mali skupnosti spreminjati. Glasba osvobaja, tolaži, opogumlja, pripomore k temu, da vsak pokaže svojo najbolj intimno in avtentično naravo. Odnosi se utrjujejo, pevske sposobnosti, umetniške ambicije in vizije se razvijajo.

Dirigent sklepa nova prijateljstva, najde sovražnike in se nepričakovano dotakne ljubezni. Drama govori o glasbi, ki lahko spreminja svet, ter o ljubiteljskem zborovskem petju, ki je na Švedskem zelo priljubljeno, na Slovenskem pa velja za najbolj množično ljubiteljsko umetniško dejavnost, so spomnili v gledališču.

V predstavi nastopajo igralci in pevci. Vlogo dirigenta Daniela Dareusa je prevzel priznani igralec, pianist, skladatelj in pevec Jure Ivanušič. Ob njem pa nastopa še vrsta igralcev, tako ves ansambel SSG kot gostje. Skupnost tako sestavljajo Tina Gunzek, Primož Forte, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec, Vesna Maria Maher, Romeo Grebenšek, Gregor Geč, Elena Husu, Danijel Malalan in Dejan Pevčević, ki je tudi asistent režiserja. V predstavi igra tudi na Švedskem rojena igralka Mirel Knez.

V vaškem cerkvenem zboru pa pojejo pevci ter glasbeniki Julija Cante, Martina Feri, Marco Ghersetich, Thomas Grill, Claudia Sedmach, Beatrice Zonta in Cecilia Zoratti. Glasbeni vodja je skladatelj in dirigent Patrick Quaggiato. Združena skupina igralcev in pevcev izvaja v živo vse zborovske utrinke. Z njimi na odru sooblikuje glasbeni del predstave tudi violončelistka Andrejka Možina. Besedilo je prevedel Darko Čuden. Scenograf je Marko Japelj, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, oblikovalec svetlobe je David Orešič.

Samo M. Strelec, Kakor v nebesih, Italija, SSG Trst

Povezani dogodki