STA, 19. 9. 2018

V SSG Trst Hamlet v Faričevi režiji

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bo kot prvi v novi sezoni 21. septembra premiero doživel Shakespearov Hamlet. Naslovno vlogo je prevzel Klemen Janežič, režijo "mračne, mladostne, estetsko dovršene, rokovsko zaznamovane predstave", kot so jo označili v gledališču, podpisuje režiser z izostrenim koreografskim znanjem Matjaž Farič.
:
:

Foto: Luca Quaia

Farič s tržaškim gledališčem sodeluje že tretjič in desetič z dramaturginjo Stašo Prah. Njun umetniški izziv so podprli glasba skupine Laibach, kostumi modnega oblikovalca Alana Hranitelja in energetsko nabite kreacije igralske zasedbe dramskih in filmskih igralcev mlajše generacije, so v sporočilu za javnost zapisali v tržaškem gledališču.

Kot navajajo, je eden od značilnih elementov uprizoritve razmeroma nizka starost zasedbe, posebnost pa je, da se starost igralcev ne prilagaja starosti likov, temveč vabi dramske ustvarjalce najprej k raziskovanju odnosov in emocij med liki. Značilen je tudi pristop režiserja k ženskim likom, ki izstopajo s posebno suverenostjo in močnim temperamentom, vse do sklepnega presenečenja v duhu zelo aktualnega vprašanja o oblasti in premoči.

Kot so še zapisali v SSG Trst, sodi Hamlet med stebre klasičnega gledališča, v njem sobivata univerzalnost tem in razmišljanje o družbi, ki je razpeta med političnimi in ideološkimi krizami. Njihova uprizoritev se osredotoča na glavne, nosilne like razvejane zgodbe in postavlja pod drobnogled njihovo emblematično naravo, saj predstavljajo veliko globoko človeških zgodb in čustev, ki se prepletajo v notranjih odnosih in povzročajo drame in tragedije v življenju.

Po besedah dramaturginje so se posvetili intimnim vidikom zgodbe, saj se vse zgodi zaradi ljubezenskih in družinskih odnosov, slabe komunikacije in to v katerikoli družbi, tudi brez kraljev in plemičev, temu pa lahko dodamo še generacijsko vprašanje.

Janežič je kreacijo vloge opisal z besedami: "Pomanjkanje. Zaletavost. Svetloba."

Ofelija je Sara Gorše, Klavdij Jan Bučar, Polonij Primož Forte, Gertruda Tina Gunzek, Laert pa Jernej Čampelj. V predstavi nastopajo še Vladimir Jurc, Tines Špik in Miranda Trnjanin.

Scenograf je Peter Furlan, lektorica Tatjana Stanič. Predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Uprizoritev je nastala s podporo Fundacije CRTrieste.

Od 21. septembra do 6. oktobra bo v SSG Trst gostoval tudi del razstave Hamlet na Slovenskem. Kulturnozgodovinsko razstavo ob 400-letnici smrti angleškega pesnika in dramatika Williama Shakespeara (1564-1616) je pripravili Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom, kjer je bila razstava na ogled med januarjem in marcem 2016.

Hamlet, ki že več kot štiri stoletja navdihuje gledališčnike, pesnike in mislece, je v slovenščini na odru prvič zazvenel 8. decembra 1899 v ljubljanskem Deželnem gledališču v režiji Rudolfa Inemanna, ki je odigral tudi naslovno vlogo. Na razstavi pa je Hamlet prvič zazvenel tudi v stripu Andreja Potrča.

Razstava predstavi vse slovenske Hamlete, se sprehodi skozi zgodovino uprizarjanja Hamleta na Slovenskem, in pregleda, kako se znameniti Biti ali ne biti bere in sliši v različnih slovenskih prevodih, so še sporočili iz SSG Trst.

Povezani dogodki